Een nieuwe relatie… met kinderen

Jij hebt kinderen uit een eerdere relatie. Je partner ook. Samen gaat het geweldig, maar hoe voeg je met z’n allen in? Ik zie het steeds vaker in mijn praktijk: een stel dat na een poosje samen wil gaan wonen. Ieder heeft al een half leven achter de rug. Een mislukte relatie waar wel prachtige kinderen uit zijn voortgekomen. De meeste stellen vragen om begeleiding: hoe pak je een vloeiend en min of meer probleemloos samen gaan van 2 aparte gezinnen aan. Wat kom je tegen, hoe voorkom je miscommunicatie. Wat te doen met verschillende regels en geboden. Hoe om te gaan met verschillende of juist heel dicht op elkaar komende leeftijden?

Knelpunten zichtbaar maken
Het is zinvol om eerst zelf na te denken over de gewenste situatie in jullie relatie. Hoe wil je dat de toekomst er met je partner en alle kinderen er uit komt te zien? En dan niet alleen het (samen)wonen maar ook wat jij je nog meer voorstelt voor de toekomst.

Maak voldoende tijd voor elkaar vrij en vertel elkaar wat je graag wilt en waarom je dat wilt. Leg elkaar uit waarom je dit belangrijk vindt en wat je verwachtingen zijn.

Door met elkaar hierover in gesprek te gaan en eerlijk te zeggen hoe je het wilt hebben, zullen knelpunten duidelijker worden. Dat kan natuurlijk confronterend en emotioneel zijn.  Het maakt wel duidelijk waar de moeilijkheden liggen en waar iets aan gedaan zal moeten worden. Help elkaar daarbij en geef elkaar steun.

Uitproberen
Om te weten hoe het is als je samenwoont, zou je het gewoon kunnen uitproberen. Begin bijvoorbeeld eens om met de kinderen gezamenlijk een paar weekenden door te brengen. Spreek van te voren samen af wat de regels zijn die voor jullie belangrijk zijn. Misschien zijn er ook een paar punten die je samen met de kinderen kan bespreken. Zo betrek je ze (aangepast aan leeftijd) bij het proces.

Probeer dingen uit en vertel elkaar wat er goed gaat en wat er nog beter kan.

Als je er samen niet uitkomt
Het belangrijkste is om eerlijk te zeggen wat je graag wilt en daar samen over te praten. Komen jullie er zo niet uit, overweeg dan om hulp te vragen. Een relatietherapeut kan jullie met een paar gesprekken weer verder op weg helpen.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, artikel, Dordrecht, Gezin, Mensen, Moon Consultancy, Opvoeding, Relatie therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s