Nieuw samengestelde gezinnen

In samengestelde gezinnen liggen de verhoudingen vaak wat lastiger dan in zogenaamde “kerngezinnen”. Zo kan je denken aan:

  • verlangen of jaloezie op de kinderen van de partner of de ex van de partner over je positie in het gezin
  • hoe kan je beiden scherp blijven en je liefde levend houden voor elkaar, terwijl de dynamiek van een al bestaand gezinsleven door gaat?
  • gevoelens van buitengesloten worden bij de stiefouder
  • 2 huishoudens moeten samengevoegd worden, wie beslist wat belangrijk is en hoe kom je hier samen uit
  • loyaliteiten: wie staat vooraan, de partner, de ex-partner of de kinderen als het gaat om ‘belangrijkheid’?
  • hoe organiseer je een ‘natuurlijk’ en soepel samengaan van een nieuw gezin?
  • hoe maak je soms pijnlijke en kwetsbare onderwerpen bespreekbaar?
  • wat te doen met verschillende opvoed-stijlen?

Nieuw samengestelde gezinnen hebben hun eigen, specifieke dynamiek. Het blijkt dat tweederde van de samengestelde gezinnen binnen een paar jaar weer uit elkaar gaat.
Met de juiste begeleiding voor het gezin om de gezinsvorming goed te doorlopen, kan samen leven heel goed gaan. Van de situaties die zich voordoen, kan veel geleerd worden. Juist ook door de inbreng van de verschillen en deze te accepteren van elkaar: uiteindelijk een waardevolle meerwaarde!

Zo’n proces kost wel tijd: het blijkt namelijk dat bij het samengaan van twee gezinnen, ongeveer 5 á 6 jaar nodig is voordat er een prettige balans door alle partijen wordt ervaren.

Behalve tijd, kost het ook energie en inzet om dit te kunnen bereiken. Hiervoor is begeleiding van een professional buiten het gezin geen overbodige luxe! Vanuit mijn praktijk kan ik het van harte aanbevelen om hier in een zeer vroeg stadium mee te starten. Wacht niet totdat het misloopt….
Als Emotionally Focused couple Therapy therapeut geef ik in mijn praktijk in Dordrecht deze begeleiding. Vanuit mijn werkervaring over samengestelde gezinnen én mijn persoonlijke ervaring, kan ik je helpen om je eigen plek te vinden binnen dit nieuwe gezinssysteem.

Ik geef er de voorkeur aan om met beide partners de gesprekken te voeren. Maar ook (en in sommige gevallen zeer wenselijk en helpend) is het mogelijk om apart sessies te volgen.

Wil je ook in gesprek of meer informatie? Aanmelden kan hier.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, artikel, coach, Dordrecht, Gezin, Maatschappelijk Werk, Mensen, Moon Consultancy, Opvoeding, psychosociale hulpverlening, Relatie, Relatie therapie, Therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s