Houd me Vast, Sue Johnson: boekbesprekening EFT relatetherapie

Moon Consultancy Relatie therapie Dordrecht

Moon Consultancy Relatie therapie Dordrecht

Houd me vast van Sue Johnson is zo’n boek dat je het liefst gelezen zou hebben vóórdat je relatie onder spanning kwam te staan…. Een relatie onderhouden zonder kennis te nemen van Johnsons inzichten en haar daarop gebaseerde Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) is zoiets als zeezeilen zonder reddingsvest.

Achteraf is het makkelijk praten. Daarom is Houd me vast een stevige aanrader voor wie nog wél in een relatie zit en daarin verankerd wenst te blijven. Want een partner relatie een beetje aan de wind laten zeilen, vereist wel degelijk eigenschappen en vaardigheden die je aan kunt leren.

Waardevol
Houd me vast is een interessant boek voor therapeuten die cliënten met de EFT-methode een bruikbare strategie aan kunnen reiken. Het is echter ook zeer interessant om zelf door te nemen – bij voorkeur vóórdat er geen redden meer aan is. Het boek geeft theoretische achtergronden, maar is praktisch genoeg om aan de hand van de theorie zelf oefeningen te doen. Schaf het vooral aan, het is waardevol. Als u tenminste op zoek bent naar liefdevolle verbondenheid binnen een relatie die misschien wel eeuwig duurt.

                                                                                                                                           

Hechten 

Soepel een relatie aangaan en die vervolgens even soepel onderhouden, is niet iedereen van huis uit gegeven. En daarmee start Johnson meteen haar uiteenzetting. ‘Als een huwelijk mislukt’, schrijft zij, ‘ligt dat niet aan een steeds groeiend conflict, maar wel aan afnemende genegenheid en een gebrek aan emotionele ontvankelijkheid.’ Zij grijpt terug op de kindertijd, waar baby’s hechten aan hun ouders (lees: moeders) – of niet. Wie niet goed en gezond heeft leren hechten, krijgt het later moeilijk bij het aangaan van een relatie met een partner. Want ook in een relatie is het basisprincipe dat er wederzijdse gehechtheid moet zijn. Dat moet je dan wel in je vroegste jeugd hebben geleerd!

 

 

Puinhoop


Ouders die een puinhoop maken van de relatie met hun kind, maken derhalve van veel meer een puinhoop, namelijk het latere vermogen van het kind om een normale relatie te hebben. Dat verklaart wellicht waarom kinderen van gescheiden ouders het zwaarder zouden kunnen krijgen in hun latere leven: onthechting in het gezin leidt weer tot onthechting in het latere leven. Of op z’n minst met moeite om te hechten (veiligheid, kwetsbaar durven en mogen zijn).

 

 

Oplossing


Hoe inzichtgevend Johnsons theorie ook mag zijn, partners die worstelen met problemen hebben vooral behoefte aan een oplossing daarvan. Wat dat betreft laat Johnson hen niet in de steek. In haar boek vertelt zij de lezer hoe haar programma voor het creëren van hechte en veilige relaties eruit ziet. In zeven helende gesprekken met diverse cliënten uit haar praktijk biedt ze inzicht in de bepalende momenten van een relatie. De problemen van de mensen die figureren in haar boek zijn herkenbaar en de oplossingen die zij bereiken lijken haalbaar voor partners met vergelijkbare problemen. Johnson helpt de lezer opnieuw vorm te geven aan cruciale momenten in de relatie en zo een veilige en blijvende band te creëren.

Bij Moon Consultancy kan je relatietherapie ontvangen met behulp van de EFT methode. Mirjam Veltman is gecertificeerd, ook voor het geven van de preventie trainingen in groepsverband.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Dordrecht, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Houd me Vast, Moon Consultancy, Relatie therapie, Therapie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s