Relatietherapie

Veel relatietherapieën gaan uit van de idee dat relatie rationele contracten zijn. In onze individualiseerde wereld wordt het steeds meer overleven, het lijkt een ieder voor zich. De ander wordt verantwoordelijk gehouden voor ons geluk. Dr. Sue Johnson, de grondlegger van EFT : ‘liefdesrelaties hebben vooral te maken met een ingeboren behoefte aan veilige emotionele verbondenheid.’ Relatieconflicten treden daarom vooral op als partners die verbondenheid niet meer voelen. De steeds terugkerende ruzies zijn een noodkreet waarmee partners aangeven dat ze de ander nodig hebben.

3FIn de relatietherapie volgens het model van de Emotionally Focused Therapy leren ik jullie destructieve interactiepatronen te herkennen. Jullie worden aangespoord om de onderliggende emoties uit te spreken: om elkaar openhartig te vertellen dat je de ander nodig hebt en dat je er voor elkaar zal zijn.

Het uitgangspunt van Emotionally Focused Therapy is dat ook volwassenen voor hun psychisch welbevinden baat hebben bij een veilige hechting. Waar kinderen voor koestering, troost en bescherming afhankelijk zijn van hun ouders, zijn volwassenen emotioneel gehecht en afhankelijk van hun partner. Relaties tussen volwassenen zijn gelijkwaardiger, maar de aard van de emotionele band is hetzelfde. Hechte partnerrelaties zijn als een veilige haven: we hoeven maar aan onze dierbaren te denken en we worden rustiger. Mensen met hechte relaties kunnen de buitenwereld beter aan.
Het meest depressief-makend is het om met iemand samen te leven van wie je houdt, maar met wie je geen contact kunt krijgen. Het relationele aspect heeft grote invloed op zowel je psychische als ook je lichamelijke gezondheid, de kans op hartproblemen is kleiner voor mensen met een hechte relatie.

Door de therapie leren partners inzien dat ze emotioneel gehecht en afhankelijk zijn van elkaar, dat ze zich niet langer geborgen voelen als ze het gevoel hebben dat ze de binding met hun partner verliezen. Als een partner emotioneel niet beschikbaar is, gaat dat gepaard met woede, verdriet, pijn en vooral angst. Die angst voelen partners in een ruzie of meningsverschil. Als ze een hechte band hebben, beschouwen ze het als een tijdelijke relatiedip. Maar partners met een minder hechte band worden al snel meegesleurd in een diep gevoel van paniek.
De overlevingskansen staan op het spel als de veilige geborgenheid verstoord raakt. De relatiepartners gaan elkaar ofwel eisen stellen en klampen zich aan de ander vast voor geruststelling, of ze trekken zich terug om zichzelf te beschermen tegen de angst. Dat is een heftig emotioneel gebeuren. Hoe langer relatiepartners een gebrek aan binding ervaren, hoe dieper ze worden meegezogen in de vicieuze cirkel van negatieve interacties. Dr. Sue Johnson noemt die ‘duivelse dialogen’. Die ‘duivelse dialogen’, beschermingsstrategieën van vastklampen, aandringen en terugtrekken, temperen tijdelijk de angst. De emotionele afstand tussen twee relatiepartners wordt uiteindelijk echter zo groot dat geen van beiden zich in de relatie nog veilig en geborgen voelt.

Moon Consultancy Relatietherapie EFT

Moon Consultancy Relatietherapie EFT

De meeste relatietherapieën leunen op cognitieve gedragstherapie. Hierin krijgen partners een set communicatievaardigheden aangereikt, zodat ze beter met elkaar kunnen omgaan. In de praktijk blijkt dat niet genoeg. De terugval is groot. De communicatietechnieken kunnen mensen leren omgaan met collega’s of vrienden, maar in liefdesrelaties schieten ze tekort.

In Emotionally Focused Therapy leren relatiepartners om niet elkaar, maar de ‘duivelse dialogen’ als de – gezamenlijke – vijand te zien. De behandeling werkt doordat sleutelemoties worden aangesproken. Door hun emoties voor elkaar uit te spreken, bewegen partners naar nieuwe manieren van reageren op elkaar en raken ze uit de vicieuze cirkel.

Er zijn drie fasen te onderscheiden, die soms ook door elkaar heen lopen.
Fase 1: Jullie leren het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen.
Fase 2: Jullie benoemen angsten en behoeftes binnen het patroon.
Fase 3: Jullie stappen uit je patroon en leren hulp, steun en begrip te vragen.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Dordrecht, EFT, Houd me Vast, Moon Consultancy, Relatie therapie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s