Coaching kosten aftrekbaar en vergoed

Inspiratie #MoonConsultancy

Wanneer aftrekbaar?
Coaching en loopbaanbegeleiding worden bij de belastingdienst gezien als studiekosten. Ook in 2014 kun je als werkgever of particulier studiekosten aftrekken. Er dient sprake te zijn van een leertraject waarbij je zelf of een werknemer onder begeleiding of toezicht kennis opdoet ’. Onderbouwing dient gericht te zijn op verandering van positie, het op peil houden of verbeteren van kennis en het verwerven van inkomen. Loopbaanadvies, psychologische tests, carrièreadviezen en ondersteunende workshops zijn de belangrijkste activiteiten die als studiekosten worden aangemerkt. Dit klinkt allemaal heel specifiek, maar in de praktijk komt het er op neer dat bijna alle loopbaantrajecten vergoed worden. Er geldt een drempel van 250 euro per belastingjaar. Zorg dus dat alle gemaakte kosten bij aangifte op een nota staan en binnen dat jaar worden opgegeven om een dubbele drempel te voorkomen.
Coaching aftrekbaar voor ondernemer of zzp-er?
Jazeker. Ook als ondernemer of officieel geregistreerde zzp-er kun je loopbaanadvies of een ander coachtraject aftrekken bij de belasting. De kosten vallen binnen de post ondernemerskosten.
Particuliere vergoeding
Overweeg je privé om een coachingstraject in te gaan? Dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je ook alles zelf hoeft te betalen. Naast het voordeel van de aftrekbare kosten particulier bij jouw belastingaangifte, kun je ook via diverse instanties voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komen. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kun je jouw verzoek bijvoorbeeld voorleggen bij de volgende instanties:
Je werkgever:
Een bedrijf heeft vaak een budget gereserveerd voor opleidingskosten en persoonlijke ontwikkeling van de werknemers. Overleg met jouw leidinggevende in hoeverre de organisatie een coachtraject hier ook onder vindt vallen. De kans is groot dat het bedrijf de kosten volledig op zich neemt. Of ga een gesprek aan met de Arbodienst van het bedrijf. In het kader van Wet Verbetering Poortwachter werkt een bedrijf na overleg met de bedrijfsarts vaak graag mee. Zeker als het gaat om zaken als burn-out preventie, langdurig ziekteverzuim of een re-integratietraject.
Via PGB of het UWV
Leef je op dit moment met een persoonsgebonden budget? Dan kun je de kosten, onder bepaalde voorwaarden, vergoed krijgen via het PGB. Ben je op dit moment werkeloos en ontvang je een uitkering? Informeer dan bij de uitkeringsinstantie (UWV) naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Via een individuele re-integratie overeenkomst reserveert het UWV een budget om de coaching geheel of gedeeltelijk te betalen.Je verzekeringsinstantie
Coaching behoort niet tot het basispakket. Afhankelijk van het soort polis kan het zijn dat dit soort kosten wel opgenomen zijn in het aanvullende pakket. Informeer bij jouw verzekeraar naar de mogelijkheden.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Dordrecht, Moon Consultancy, Ondernemen, training, voeding en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s