Top 10 relatieproblemen

Top 10 relatieproblemen, Moon Consultancy

Op de site van relatieproblemenadvies.nl las ik onlangs een top 10 van relatieproblemen. De website is van stichting Korrelatie. De top 10 komt niet zo maar uit de lucht vallen. Hij komt uit een onderzoek uit mei 2009, uitgevoerd door Synovate, in opdracht van stichting Korrelatie. De top 10 ziet er als volgt uit:

Top 10 relatieproblemen

  1. Ergernissen
  2. Niet goed met elkaar kunnen praten
  3. Discussie over huishoudelijke taken
  4. karakters die botsen
  5. Discussie over opvoeding van kinderen
  6. Financiële problemen
  7. Geen tijd voor elkaar
  8. Egoïsme
  9. Ontrouw
  10. Te snel opgeven

Op dezelfde site las ik dat 70% van de relaties, te maken krijgt met deze relatieproblemen. Toch gaat niet 70% van de relaties in relatietherapie. Hoe komt dat?

Ieder huisje…

Het spreekwoord zegt: ‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’. Als je dit vertaalt naar relaties betekent het dat er in iedere relatie wel wat aan de hand is, hoe goed de relatie ook is. Kennelijk is de aanwezigheid van relatieproblemen niet bepalend om hulp te zoeken en in therapie te gaan. Wat dan wel?

Praktijk

In mijn praktijk merk ik dat mensen hulp voor hun relatie zoeken als ze er zelf niet meer uitkomen. De relatie-issues dreigen de relatie de baas te worden. Al het goede dat ook in de relatie is, dreigt overspoeld te worden door de problemen. Als mensen dan aan hun relatie denken, zien ze alleen maar lastige en vervelende dingen. Dat is dan de aanleiding om hulp te zoeken en in therapie te gaan.

Communicatie

Als je naar de top 10 kijkt valt op dat het merendeel van de issues te vatten is in het thema communicatie. Daarom niet zo gek dat relatietherapie zich in het verleden (tot begin deze eeuw in Nederland) vooral daarop richtte. Tegenwoordig richt relatietherapie zich meer op hoe partners zich hechten aan elkaar. Hoe zij een duurzame affectieve relatie met elkaar aangaan. Communicatie is daar een onderdeel van.

 

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, echtscheiding, EFT, Emotionally Focused Therapy, Houd me Vast, intensieve relatietherapie, Relatie therapie, Tips! en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s