De-escalatie van een patroon: terugkijken op de crisis in je relatie

22088_1130198627006816_9180976508395191287_n

De-escaleren van het patroon: op een crisis in je relatie terugkijken

De EFT methode van Sue Johnson

  1. ‘Zoek de boef’
  2. ‘De protestpolka’
  3. ‘Verstijf en vlucht’

Als het jullie lukt het patroon te identificeren en te herkennen, er mee omgaan en weten welke pijnplekken, emoties en hechtingsbehoeften onder het patroon liggen, is het tijd een stap verder te gaan. Jullie kunnen het patroon tussen jullie verder de-escaleren. Dat doe je door terug te kijken op incidenten en crises en deze gaan vertalen in een nieuwe dans. Als jullie dit doen, zullen jullie merken dat de lading van de incident en crises verdwijnt. De volgende stappen (ontleend aan Johnson, 2008) kunnen jullie helpen op een crisis in je relatie terugkijken…

Beschrijven gedrag

  1. Neem een recent, niet al te moeilijk incident uit jullie relatie, en schrijf op wat er gebeurd is. Doe dit vanuit het gezichtspunt van een vlieg op de muur, alsof je het in een filmpje voor je kan zien. Hopelijk kunnen jullie het eens worden over de beschrijving.
  2. Schrijf nu onder elkaar de stappen die jullie hebben gezet tijdens het incident. Hoe speelden je zetten in op die van je partner en hoe lokten je zetten die van de ander uit?
  3. Vergelijk je aantekeningen met de ander en stel een gezamenlijk versie vast, waarover jullie het eens kunnen worden.

Bij deze eerste 3 stappen schrijf je het gedrag op, van jezelf de ander. Wees zo concreet, dat je het gedrag voor je kan zien. Een volgende stap is beschrijven welke gevoelens jullie hadden en hoe jullie elkaar beïnvloedden tijdens het incident.

Gevoelens

  1. Beschrijf de gevoelens die jullie ondergingen en hoe je ieder van jullie beiden de emotionele reactie van de ander bepaalde. Bespreek je antwoorden en stel een gezamenlijk versie op.
  2. Vraag nu naar de diepere, zachtere gevoelens die je partner daarbij koesterde. Wees nieuwsgierig, je kunt waardevolle informatie krijgen. Als je partner het er moeilijk mee heeft, probeer dan eens te raden naar deze zachte en kwetsbare gevoelens. Vraag je partner of het klopt wat je zegt.

Nu jullie het patroon en de gevoelens erbij hebben opgeschreven, wordt het mogelijk om te kijken wat jullie anders hadden kunnen doen.

Nieuwe dans

Probeer met de informatie die jullie hebben opgeschreven, samen te beschrijven, wat jullie na afloop tegen elkaar hadden kunnen zeggen, als jullie beiden in staat waren geweest het incident af te ronden, op een manier die jullie beiden een veilig gevoel zou geven. Hoe zou dat voor jullie zijn geweest? Hoe zouden jullie je over je relatie hebben gevoeld?

Een beladen incident

Nu het gelukt is om met een niet al te moeilijk incident het patroon te ontdekken, te merken welke gevoelens eronder lagen en wat jullie zouden kunnen doen, kunnen jullie de stappen nemen bij een echt beladen onopgelost incident.

Als je merkt dat je partner het moeilijk vindt, vraag dan of je op een of andere manier kunt helpen.

Betekenis

Nu jullie weten dat jullie momenten van conflict met verlies van verbondenheid onschadelijk kunnen maken, is de vraag wat dit betekent voor jullie relatie. Deel het met je partner. Het is de laatste stap van deze oefening.

Conclusie

Door terug te kijken op incidenten en crises kunnen jullie het destructieve patroon verder de-escaleren. Door het gedrag in de situatie te beschrijven, zoals je het voor je ziet als in een filmpje, en het beschrijven van de oppervlakkige en dieper liggende gevoelens, kunnen jullie met elkaar een nieuwe dans maken. Wat hadden jullie tegen elkaar kunnen zeggen als jullie beiden in staat waren geweest het incident met een veilig gevoel af te ronden? Nu deze stap is gezet, rijst de vraag wat dit betekent voor jullie relatie. Kunnen jullie dit met elkaar delen?

Ik vind het leuk te merken als je deze blog interessant vindt, deelt, of als je een reactie achterlaat.

Bron

  • Johnson, S. (2008). Houd me vast, zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Vertaling door Dick van Alkemade. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers.

 

Informatie en aanmelden: info@moonconsultancy.nl / 06-51515962

#Relatietherapie #SueJohnson #MoonConsultancy #Dordrecht #EFT

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in artikel, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Houd me Vast, intensieve relatietherapie, Relatie therapie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s