Verder na een affaire…

Blijf toch bij mij

 

Als een van de twee is vreemdgegaan…
EFT-relatietherapie van Sue Johnson (Houd me vast) toegepast op overspelperikelen
Als een van beide partners vreemdgaat, volgt na een periode van woede, afschuw, verwijten en spijt de vraag: blijven wij bij elkaar? Als een stel na een affaire besluit samen verder te gaan en daar hulp bij zoekt, is de relatietherapie die volgt wezenlijk anders dan ‘gewone’ relatietherapie. Pas als het de een lukt om uit zijn slachtofferrol te stappen en de ander om zich geen dader meer te voelen, kan de relatie goedkomen. “Blijf bij mij” laat zien hoe je dat samen voor elkaar krijgt.

In mijn praktijk zie ik veel stellen waarbij affaires onderdeel uitmaken van de relatieproblemen of de reden zijn om zich aan te melden. Hoewel het dus veel voorkomt, zijn zelfs relatietherapeuten soms nog verlegen met het onderwerp. Laat staan dat stellen zélf zouden kunnen weten hoe ze het aan moeten pakken om alle pijn en verdriet te boven te komen en er samen uit te komen. Het boek ‘Blijf toch bij me’ van Petra Deij (Relatie- en Gezinstherapeute en bestuurslid van de EFT-vereniging Nederland), beschrijft op een zeer praktische, toepasbare manier hoe stellen de spannende stappen kunnen nemen om hun relatie te ‘redden’. Stap voor stap beschrijft Deij alle fases, gevoelens en situaties waar stellen vaak mee te maken krijgen in de nasleep van een affaire. Zowel de stellen zelf als therapeuten kunnen dit ‘stappenplan’ als leidraad nemen.

Het boek is niet dik, en dat is prettig. Het geeft daardoor al bij aanvang het idee dat deze missie haalbaar is. Deij beschrijft in korte, bondige hoofdstukken hoe, door het maken van schrijfopdrachten en het daarover in gesprek gaan met je partner, herstel kan optreden. Haar methode is stevig geworteld in de EFT (Emotionally Focussed Therapy, best werkende vorm van relatietherapie die momenteel bekend is). Deij neemt daarbij een duidelijke en heldere positie in als het gaat om wat er nodig is na een affaire: totale openheid/eerlijkheid én de wil om echt de pijn van de ander te ervaren/je eigen pijn te laten zien om zo tot diepgaande, oprechte excuses en heling te komen.

Het doen van de schrijfopdrachten alleen al-, als je dit heel serieus aanpakt, veel emoties losmaakt, die weer voor verbinding met de partner zorgden. Het inzicht in het eigen gedrag en het effect daarvan op de ander, neemt enorm toe. Stellen hebben vlak na de ontdekking van een affaire vaak zeer weinig vertrouwen in hun vermogen om daar overheen te komen. Wellicht komt dat grotendeels doordat er geen duidelijke ‘routebeschrijving’ voor bestaat, er is vaak veel behoefte aan houvast in deze emotioneel stormachtige tijd. Deij’s boek is zo’n routebeschrijving. En als alle stappen doorlopen zijn, is in het beste geval niet alleen het trauma van de affaire verwerkt, maar is de relatie er ook nog door verbeterd. Het lukt Deij daarbij ver weg te blijven van ingewikkelde therapeuten-taal. Het boek is eenvoudig geschreven en daardoor voor iedereen leesbaar en uitvoerbaar. Een herstelde relatie, geheelde wonden en zelfs een verdieping van de relatie komt daarmee binnen ieders handbereik.

Een affaire: begin er niet aan. Een boek voor mensen die te maken hebben met vreemdgaan. Het herstel van de relatie is een moeizaam proces. Stukjes bij beetjes je relatie weer opbouwen kan met behulp van de adviezen in dit boek. Het begint met de ontdekking en hoe de eerste weken verlopen. Hoe reageren kinderen en omgeving? Dan de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En de verwerking. Een boek vol verhalen/ervaringen en oefeningen om door dit proces heen te komen. Vreemdgaan trekt een zware wissel op de partnerrelatie en als deze langdurig is, is verbreken zeer moeilijk. Wat zijn de onderliggende motieven/behoeftes om een buitenechtelijke relatie aan te gaan? Het wordt je zeer gemakkelijk gemaakt door de datingsmogelijkheden. Vanuit de invalshoek van de emotionally focused therapie (EFT) worden vooral emotie en gehechtheid centraal gesteld.

Informatie en aanmelden: info@moonconsultancy.nl

#Relatietherapie #MoonConsultancy #Vreemdgaan #affaire #Ontrouw #EFT #Vertrouwen #RelatieProblemen #Dordrecht #MirjamVeltman #Ontrouw
Recensie(s) afkomstig van eigen ervaring en collega’s.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, boek, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Houd me Vast, intensieve relatietherapie, Moon Consultancy, Relatie therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s