Borderline

 

a_wborderline_0119

Wat is borderline? 

Borderline, of tegenwoordig ook wel emotieregulatiestoornis genoemd, is een psychiatrische stoornis  (persoonlijkheidsstoornis).  Borderline valt onder één van de tien persoonlijkheidsstoornissen. Van een persoonlijkheidsstoornis is sprake wanneer een persoon lijdt en/of schade ondervindt door een langdurig patroon van gedragingen en gedachten. Een goede manier om Borderline te omschrijven is een onvermogen om op adequate wijze met emoties/gevoelens om te gaan.

 

Symptomen

Verschillende symptomen kunnen wijzen op Borderline:

  •  Voorbijgaande, aan stress gebonden paranoïde ideeën of ernstige dissociatieve verschijnselen (het idee buiten de werkelijkheid te staan). Dissociatie is een veranderde bewustzijnstoestand. Omstanders kunnen dit verschijnsel vermoeden als iemand er niet helemaal bij is, een sterk afwezige indruk maakt, niet helder of adequaat reageert. Niet alle afwezigheid is overigens dissociatie!
  • Gevoel van leegte / eenzaamheid
  • Impulsiviteit op ten minste twee gebieden die je mogelijk kunnen schaden (bijvoorbeeld geld verkwisten, seks, misbruik van middelen, winkeldiefstal, roekeloos rijden, vreetbuien).
  • Moeite met contacten (te durven) aangaan/onderhouden – Een patroon van instabiele en intense relaties, waarbij de ander heel erg wordt geidealiseerd of juist gekleineerd.
  • Negatief zelfbeeld of een identiteitsstoornis: duidelijk en aanhoudend instabiel zelfbeeld of zelfgevoel
  • Stemmingswisselingen: sterk wisselende stemmingen (bijvoorbeeld periodes van intense dysforie – het tegenovergestelde van euforie, prikkelbaarheid of angst meestal enkele uren durend en slechts zelden langer dan een paar dagen).
  • Suïcidale gedachtes/pogingen: terugkerende suïcidale gedragingen, gestes of dreigingen, of automutilatie (zelfverwonding).
  • Verlatingsangst: krampachtig proberen te voorkomen dat iemand je -feitelijk of vermeend- in de steek laat
  • Woede uitbarstingen: inadequate, intense woede of moeite om je kwaadheid te beheersen (bijvoorbeeld regelmatig terugkerende driftbuien, aanhoudende woede of herhaaldelijke vechtpartijen).
  • Zwart/wit (alles of niets) denken
  • Een chronisch gevoel van leegte.

 

Oorzaken

De oorzaken van de borderline persoonlijkheidsstoornis zijn niet goed bekend. Bijna altijd gaat het om een combinatie van factoren, waarbij elke factor een bijdrage kan leveren aan het ontstaan van de stoornis.

Aanleg
Impulsiviteit en stemmingslabiliteit zijn mogelijk in aanleg al aanwezig.

Psychologische factoren
In de levensgeschiedenis van veel borderline patiënten komen ingrijpende ervaringen voor. Bijvoorbeeld een instabiele ouderlijke gezinssituatie, emotionele verwaarlozing, agressie, seksueel misbruik, pestverleden op school. Mede hierdoor hebben veel patiënten moeite met het aangaan van nabije relaties met andere mensen. Er is aan de ene kant een sterke behoefte aan contact maar tegelijk bestaat hiervoor veel angst. Die ander kan je immers in de steek laten of je vertrouwen schaden.

Maatschappelijke omstandigheden
Sommige deskundigen menen dat het wegvallen van maatschappelijke zekerheden (familie-, buurt- en kerkleven) van belang is. Mensen voelen zich sneller ontheemd, meer op zichzelf teruggeworpen en minder veilig.

Niet één factor leidt tot het ontstaan van de borderline persoonlijkheidsstoornis, er is sprake van meerdere op elkaar inwerkende oorzaken. Omdat er in de levensloop en levensomstandigheden zoveel wisselvalligheid en instabiliteit te vinden is, is één van de hoofddoelen in de behandeling het vinden van stabiliteit.

 

Partner zijn van een borderliner….

In Nederland zijn er naar schatting tussen 150.000 en 200.000 mensen met de diagnose ‘borderline persoonlijkheidsstoornis’. Dat is veel. Nog veel groter is de groep mensen die nauw betrokken zijn bij diegenen die deze diagnose hebben gekregen. Ook zij hebben het lang niet gemakkelijk. Als naastbetrokkene word je maar al te vaak tegen je wil meegesleurd in die neergaande spiraal.
Je hart luchten bij een luisterend oor kan vaak al helpen…

Aanmelden en informatie

#Borderline #Therapie #Dordrecht #MoonConsultancy #Relatie

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Dordrecht, Moon Consultancy, psychosociale hulpverlening, Relatie therapie, Therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s