Ontregeld immuunsysteem oorzaak van depressies?

trauma, depressie, angst, stress

Het komt niet vaak voor dat we kunnen spreken van een revolutie in het begrijpen en behandelen van depressie maar artsen spreken van “een van de grootste ontdekkingen in de psychiatrie van de laatste 20 jaar”, zo meldt de BBC.

Het is gebaseerd op het idee dat sommige mensen door hun grootste beschermer worden bedrogen. Het immuunsysteem verandert hun hersenen.

De ziekte depressie treft 350 miljoen mensen over de hele wereld. Een van hen is de 30-jarige Hayley Mason van Cambridgeshire; ” Mijn depressie is soms zo zwaar dat ik mijn bed niet uit kan, mijn slaapkamer niet uitkom en ik niet naar beneden kan naar mijn man en de kinderen.”

“Ik kan niet televisie kijken, ik kan niet tegen licht en geluiden, ik heb gedachten over zelfdoding, ik beschadig mijzelf, ik kan het huis niet uit, ik kan niet autorijden”, aldus Hayley.  “Mijn leven beperkt zich dan tot mijn eigen huis en al het andere is voor mij teveel.”

Antidepressiva en psychologische behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie helpt bij het merendeel van de mensen met depressieve klachten.  Maar er zijn ook veel mensen die niet goed reageren op de huidige behandelmethoden en daarom zijn wetenschappers bezig met onderzoek of het immuunsysteem een depressie kan veroorzaken.

“Het roer moet om,” zegt professor Bulkmore, hoofd van de faculteit psychiatrie aan de universiteit van Cambridge ; “Geschiedenis leert ons dat wanneer we een doorbraak willen op het gebied van behandeling van een aandoening die leidt tot ernstige beperkingen en lijden we zaken helemaal anders moeten bekijken”

 

Professor Bulkmore richt zich op het op hol geslagen immuunsysteem die voor een ontsteking in het lichaam en veranderde stemming zorgt en geeft aan dat we dit allemaal zullen herkennen als je terugdenkt aan de laatste keer dat je griep had.

” Depressie en ontstekingen gaan vaak hand in hand. Wanneer je griep hebt reageert je immuunsysteem hierop, je krijgt een ontstekingsreactie, koorts en vaak verandert daarmee ook je stemming. Je gedrag verandert, je bent minder sociaal, je slaapt meer en trekt jezelf terug. Je krijgt ook negatieve gedachten die karakteristiek zijn voor iemand met een depressie en dit wordt allemaal veroorzaakt door een ontsteking”

 

Het is een significante verandering in het kijken naar een depressie. Je hoeft geen medelijden te hebben met je zelf als je ziek bent, maar de chemische reacties als gevolg van een infectie hebben een rechtstreekse invloed op je stemming.

Een ontsteking is een van de reacties van het immuunsysteem op gevaar. Het is een ingewikkeld proces om het lichaam te laten vechten tegen vijandige krachten. Als de ontsteking te licht is dan loopt de infectie uit de hand, is de ontsteking te zwaar dan is dit op zichzelf schadelijk.

Uit onderzoek blijkt dat een derde van het aantal patiënten met een depressie hogere ontstekingswaarden hebben. Hayley is een  van hen: ” Ik heb verhoogde ontstekingswaarden. Normaal is geloof ik 0.7 en ik heb 40. Dit blijkt uit mijn bloedonderzoeken.”

Er is nu van meerdere kanten bewijs dat duidt op het feit dat verhoogde ontstekingswaarden niet alleen voorkomt bij patiënten met depressieve klachten maar dat het daadwerkelijk hun aandoening veroorzaakt. Dat het immuunsysteem de werking van de hersenen verandert.  Zo bleek bij een onderzoek bij  reumapatiënten  waarbij de ontstekingen van de gewrichten werd bestreden met medicatie dit tot gevolg had dat de stemming van de reumapatiënten aanzienlijk verbeterde.  Uit hersenscans kon worden afgeleid dat er meer aan de hand was dan alleen het feit dat de patiënten vrolijker waren omdat ze minder pijn hadden.  De onderzoekers zagen veranderingen in de gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor onze stemmingen.

 

Bron: bbc.com

Depressie in relatie tot voeding

Hoe beïnvloedt de darm de hersenen?

Aanmelden en informatie

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in artikel, Dordrecht, lichaam, Moon Consultancy, Therapie, voeding en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s