5 tips om schaamte gevoelens aan te pakken!

15726876_1611530869153903_2489150447260130542_n

 

 

Schaamte tip 1: Durf weer kwetsbaar te zijn

Dit is een ontzettend belangrijke tip. En om dit beter te begrijpen zal ik er dieper op in gaan. Want wat is schaamte nu eigenlijk? Wat houdt het nu echt in? Schaamte wil zeggen dat hetgeen wat jij ervaart/beleeft, zowel intern in het denken als extern in de fysieke wereld er niet mag zijn. Het is alsof dat deel van jou niet zichtbaar mag zijn.

Kwetsbaarheid is eigenlijk het omgekeerde hiervan. Kwetsbaarheid wil zeggen: jij mag mij helemaal zien. Het heeft in die zin dus niet zo veel te maken met fysieke kracht, maar meer met openheid over wie JIJ bent.

De eerste stap om je schaamte aan te pakken is dus weer kwetsbaar te worden over wat je denkt, voelt en gelooft! Ga weer met mensen om je heen delen wat je denkt, voelt en gelooft. Ook al zijn ze het niet met je eens! Het gaat er namelijk om dat jij weer rust in jezelf ervaart.

Schaamte tip 2: Spreek over je schaamte

Vindt iemand in je omgeving die jij vertrouwt en leer te praten over de dingen waarover je je schaamt. Schaamte gevoelens kunnen alléén blijven bestaan door ze voor jezelf te houden! Wanneer je ze uitspreekt laat je daarmee aan jezelf zien dat de gevoelens er mogen zijn en veranderen ze van kleur. Je zult ervaren dat de lading verandert en je je meer opgelucht voelt. Wanneer je niet iemand in je omgeving vertrouwt, zoek dan een vertrouwenspersoon.

Schaamte tip 3: Vergeef jezelf voor het geen waarover je je schaamt

Met vergeving stop je de negatieve spiraal van zelfmedelijden en negatief denken. Vergeving heeft de kracht om diep gewortelde schaamte los te laten. Het is ontzettend krachtig om te doen. Je kunt jezelf vergeven doormiddel van een vergevingsproces. Hierin benoem je alle dingen waarover je je schaamt en vergeef je ze stap voor stap. Wanneer het echt een groot stuk van schaamte is adviseer ik om dit samen met een therapeut te doen. Soms gaan de oorzaken waarvoor mensen zich schamen 10, 20 of zelfs 50 jaar terug.

Schaamte tip 4: Weet dat jij er helemaal mag zijn

Wat is gebeurt, dat is gebeurt. Je kunt er niets meer aan veranderen. Wie jij nu bent, ben je ook, daarvoor heeft het geen zin je te schamen. Besef dat jij niet zomaar op deze planeet bent en dat wanneer jij er niet zou zijn, de wereld niet compleet zou zijn! Jij hebt dan ook genoeg reden om hier te zijn en er HELEMAAL te zijn. Alles van jou mag er helemaal zijn, inclusief de delen die je in jezelf hebt afgekeurd.

Schaamte tip 5: Pak de angst voor afwijzing aan

Er is een grote kans dat jij de schaamte gevoelens voor jezelf houdt en dat de reden hiervoor is dat jij bang bent afgekeurd te worden. Hierdoor houd je jezelf in een vicieuze cirkel en blijf je met de schaamte zitten. Leer er op te vertrouwen dat jij de mensen aantrekt die bij je passen. Wanneer jij open bent over de dingen waar jij je voor schaamt zullen mensen waarschijnlijk gaan reageren, negatief of positief, dat maakt niet uit. Leer er op te vertrouwen dat je daardoor weer nieuwe mensen aantrekt die passen bij de nieuwe ‘jij” die open en kwetsbaar durft te zijn.

Dit zijn 5  handige tips. De vraag is, met welke ga je aan de slag? Wat is jouw eerste stap om door de schaamte heen te breken?

 

Artikel met dan aan dhr. Hiele.

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Cognitieve gedrags therapie, Dordrecht, Moon Consultancy, Tips en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s