INTERESSANTE FEITEN OVER EFT

 

Stichting EFT Nederland

 

Voor meer informatie over EFT kan je naar de site van de Stichting EFT Nederland (klik op banner). Van deze site zijn de onderstaande gegevens overgenomen. Ze zijn zeker de moeite waard om even door te nemen! 

Onderzoek naar EFT heeft het volgende aangetoond:

1. EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het ook intimiteit; vertrouwen, vergeven van kwetsuren in de relatie en depressie.
2. EFT werkt beter dan andere relatie behandelmethodes (zoals blijkt uit hogere effectsizes in meta-analyses).
3. De basisaannames onder het EFT-model komen overeen met de beschikbare kennis over partnerrelaties.
4. De stabiliteit van de resultaten is sterk. Ze laten zien dat er na therapie heel weinig terugval is.
5. EFT is effectief bij diverse paren, ook bij psychische en lichamelijke klachten.

Klinische studies naar de effectiviteit van EFT:

– 6 RCT studies (met ruim 200 echtparen) laten zien dat EFT een werkzame therapie is voor echtparen met problemen. (RCT is een wetenschappelijk onderzoek waar de behandelde groep vergeleken wordt met een groep met dezelfde problematiek zonder dat deze methode is toegepast.)
– Meta-analyse over 4 RCT’s laat zien dat 86 % van de onderzochte echtparen significant verbeterden en dat 70-73 % van de echtparen hersteld waren van relatieproblemen (effectsize was zeer hoog).
– Echtparen met matige relatieproblemen die EFT ontvangen, hebben een hogere tevredenheid in hun relatie in vergelijking met wachtlijst-controle en andere behandelingen, blijk uit meerdere meta-analyses.
– EFT werkt ook bij een beperkt aantal sessies of bij onervaren (maar wel EFT-getrainde en gesuperviseerde) therapeuten.

EFT vergeleken met andere interventies:

–  EFT gaf een hogere relatietevredenheid in vergelijking met gedragsmatige relatietherapie.
–  EFT + communicatietraining was niet beter dan alleen EFT.
– EFT scoorde beter dan cognitieve relatietherapie op empathie en intimiteit. De terugval bij follow-up was   significant lager voor EFT.

EFT bij psychische stoornissen en andere stressoren:

EFT is effectief bij echtparen met relatieproblemen waarvan een van de partners last heeft van:
o  verminderd seksueel verlangen: vrouwen verbeterden na EFT in seksueel verlangen en verminderen in stemmingsklachten.
o  depressie: Een vergelijking tussen EFT en medicamenteuze behandeling bij patiënten met depressieve klachten en relatieproblemen leverde op dat de depressieve klachten evenveel vooruit gingen en dat bij EFT de relatie significant verbeterde in vergelijking met medicamenteuze behandeling. Resultaten bleven goed, ook na 6 maands follow-up.
o  seksueel misbruik i/d kindertijd: Bij echtparen waarvan de vrouw als kind seksueel misbruikt is en relatieproblemen hadden, herstelde 70 % van relatieproblemen; tevens was er een vermindering van traumaklachten.
o  lichamelijke ziekte: Meer dan de helft van de echtparen met borstkanker die EFT kregen, had daarna een significant betere relatie, hogere kwaliteit van leven, betere stemming en minder trauma symptomen dan ervoor. Follow-up data lieten geen terugval zien. De relatie van paren die een kind hebben met een chronische ziekte verbeterde significant meer door EFT dan door wachtlijstcontrolebehandeling. Dit verschil was 2 jaar later nog groter.
o  hechtingskwetsuren die vergeving nodig hebben: 63% v/d echtparen die te maken hadden met een breuk in het vertrouwen (bijvoorbeeld door ontrouw) waren met behulp van EFT in staat de breuk te vergeven en de relatiestress op te lossen.  Resultaten bleven stabiel bij 3-jaars follow up.

Meer informatie over de Houd me Vast-training

Houd me Vast op Facebook

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in Dordrecht, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Houd me Vast, Moon Consultancy, Relatie therapie, training en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s