Hoe houd je je relatie staande en duurzaam?

vlinder2

 

Een relatie duurzaam maken? Begin met acceptatie.

“De meest ingrijpende gebeurtenissen en emoties in ons leven, hebben te maken met relaties” zegt  Professor doctor Esther Kluwer bij de start van haar oratie over Duurzame Relaties onlangs op 6 oktober. Iedereen krijgt met intieme relaties te maken en die hebben nou eenmaal een grote invloed op ons eigen functioneren. De partnerrelatie heeft de grootste impact op ons leven, aangezien deze het meest exclusief is en omdat er tegenwoordig veel eisen worden gesteld aan een partner. Hij of zij moet niet alleen financiële zekerheid bieden, maar ook een sparring partner zijn, beste vriend en gepassioneerd minnaar of minnares.

Vroeger en nu?
Tijdens de seksuele revolutie in de jaren ’70 en ’80 ontworstelden Nederlanders zich aan regels en moraliteit. Duurzaamheid was niet de norm. Mensen voelden zich vrijer in het hebben van meerdere (seksuele) relaties en werden financieel gezien meer zelfstandig. Met name vrouwen zijn tegenwoordig economisch minder afhankelijk van hun partner en de zekerheid van het huwelijk. Ondanks veranderende tijden, blijft er voor Kluwer één ding staan: “De populariteit van liefde en relaties blijft”. In Nederland en landen om ons heen is het huwelijk en samenwonen nog steeds de meest voorkomende leefvorm.

Bijna 60 procent van de Nederlanders boven de 20 jaar woont samen met een partner (CBS, 2016). Echter, het geregistreerde scheidingspercentage in Nederland ligt rond de 40 procent. Een actuele vraag volgens Kluwer is dus: “Hoe houd je je relatie staande en duurzaam?     Er is geen geheim, geen protocol en er zijn geen voorschriften”. Aan de hand van haar onderzoeksresultaten doet ze echter toch een poging deze vraag te beantwoorden: “Een duurzame relatie vraagt dat we zowel autonoom zijn en tegelijk verbonden kunnen blijven met onze partner”.

Waarom een leerstoel Duurzame Relaties?
Volgens professor Kluwer heeft de leerstoel Duurzame Relaties relevantie voor een breed publiek, waaronder wetenschappers, therapeuten en individuen. “Nederlanders denken dat wat er thuis gebeurt privé is, maar het is juist de situatie thuis die zich dikwijls vertaalt in minder goed presteren op de werkvloer”. En daarmee raakt het onderwerp Duurzame Relaties het maatschappelijk domein, omdat dit een directe impact heeft op de werknemers en werkgevers.

Kluwer wil niet met het vingertje wijzen, maar wel graag het taboe op relatieproblemen doorbreken: “Ik hoor te vaak dat scheidende echtelieden die hun communicatieproblemen bij de mediator aanpakken, achteraf verzuchten: Hadden we dit maar eerder geweten, dan hadden we de (v)echtscheiding wellicht kunnen voorkomen”.

De gloednieuwe professor maakt zich sterk voor een grotere alertheid en betrokkenheid op de privé-situatie van werknemers: “Met een vroege signalering van relatieproblemen is al veel gewonnen”.

De dynamiek in partnerrelaties intrigeert Kluwer mateloos. Al toen ze jong was dacht ze veel na over hoe vriendschapsrelaties in elkaar steken. Ondanks haar studie Organisatiepsychologie, verloor Kluwer het bedrijfsleven al gauw uit het oog. Haar interesse in hoe relaties nu écht werken groeide, waardoor ze het belang van duurzame relaties in ging zien. Het aangaan van een verbinding tussen twee mensen vereist een lange termijn investering.

Deze investering meent Kluwer al te zien in de ontwikkeling van een baby. Het kost veel tijd en zorg voordat een baby zich hecht aan een persoon en zich veilig voelt. Hierin verschillen wij van dieren die letterlijk en figuurlijk sneller op eigen benen staan. Deze lange termijn investering is bij volwassenen net zo hard nodig voor het aangaan van een duurzame relatie. Hierbij is de partnerrelatie uiteindelijk toch een van de belangrijkste relaties, maar ook één van de moeilijkste om langdurig goed te houden.

De sleutel:  autonomie in verbondenheid.
Zodra we in verbinding treden met een ander, levert dat heel veel op: plezier, veiligheid, bevestiging, uitdaging en seksuele bevrediging. Maar we verliezen ook vaak een deel van onze individualiteit en autonomie. Kluwer: “Vaak zie je dat mensen òf zichzelf, òf de ander verliezen… De uitdaging  voor partners in een duurzame relatie is, om de eigenheid (je eigen wensen en behoeften) te kunnen bewaren in relatie met de ander en verbonden te blijven, zonder je terug te trekken of juist verstrikt te raken”.

Hierin is professor Kluwer zich bewust dat dit niet makkelijk is om te begrijpen en te doen: “Ik trap in dezelfde valkuilen als ieder ander”. Binnen haar relatie merkt zij hoe makkelijk ze verwijten kan maken richting haar partner. Dan zegt ze “dat hij het anders moet doen”, terwijl ze vanuit haar vak wéét dat het beter is, om woorden te geven aan haar eigen behoefte die daar onder ligt. Een reeks van verwijten, is niet zelden een schreeuw om vervulling van een eigen behoefte.

Kluwer spoort ons aan te oefenen: “Weet van jezelf wat je behoefte is, uit deze, zonder de ander weg te duwen, of toe te geven aan de ander en aan jezelf voorbij te gaan”. Bewustwording en erkenning van je eigen behoeften is hierin dus belangrijk.  Zonder acceptatie van je eigen  behoeften en die van de ander is er geen autonomie in verbondenheid.

Maria Verstoep, Redactieraad


Esther Kluwer (1968) is sinds 2016 bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en Welzijn aan de Radboud Universiteit. Kluwer studeerde sociale en organisatiepsychologie en promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over relatieconflicten bij partners wanneer  zij ouders worden. Sinds 2000 werkt zij als senior docent /onderzoeker (UHD) aan de Universiteit Utrecht. Kluwer onderzoekt de determinanten en gevolgen van duurzame partnerrelaties. De leerstoel is een initiatief van de Stichting Marriage Week, die als doel heeft om de grote waarde van het huwelijk onder de aandacht te brengen en te benadrukken hoe belangrijk het is om daarin te investeren.

01 december, 2017 https://www.eft.nl/relatietherapeuten/nieuwsberichten/een-relatie-duurzaam-maken-begin-met-acceptatie

Over Mirjam

Coach, therapeut, auteur / schrijfster. Praktijk voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. VOOR MENSEN DIE KIEZEN VOOR GRENZELOZE UITDAGINGEN Relatietherapie Personal coach Individueletherapie Workshops & Trainingen Professioneel Trainer, Maatschappelijk werk, Coach, voor Dordrecht en Zuid Holland en de rest van Nederland. Voor jongeren & volwassenen & groepen. Oplossings gericht & kortdurend. Systemisch in alle aspecten. Moeder van 3 pubers, partner van liefste, baas van vrolijke hond die echt kan lachen en een dove oude theemutspoes.
Dit bericht werd geplaatst in APK voor je Relatie, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Moon Consultancy en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s