BALANS-Programma: In 9 dagen meer Energie en Rust is hoofd en lijf!

14034912_571913722991653_2311205778468602380_n

 

 

In 9 dagen fit en energiek:   Heb jij last van vermoeidheid, een (beginende) burn-out, voel jij je overbelast en moet je toch al die ballen de lucht in zien te houden?  Start dan dit programma: Beter in je vel, gedachte’s ordenen, rust in het hoofd, lekkerder in je vel, lichter en méér energie! Op zoek naar een programma die je hierbij ondersteunt? Zonder veel moeite aan je lifestyle werken. Het kan!  Alle gif- en afvalstoffen er uit, minder kilo’s en méér energie! Ter ondersteuning zijn er 3 gesprekken inbegrepen om je vanaf dag 1 te helpen slagen bij wat jij wilt bereiken. In deze gesprekken vooral aandacht voor ontspanning, hoe minder stress en meer rust in je dagelijks leven te realiseren.

 

Inhoud:

 • 3 x  een consult van 1 uur
 • 1 x een complete box (hierin alles wat nodig is voor de 9 dagen reiniging)
 • begeleiding via mail of app
 • de link naar meer informatie over het 9-daagse programma
 • Persoonlijk “verwen-tasje” ter waarde van €20,00 na afloop
 • deelname in de besloten begeleidingsgroep op facebook
 • De normale prijs van dit speciale programma is €452,00

Tijdelijke aanbieding: Start jij je  BALANS-Programma tussen 1 november en 15 december 2016, dan kan je gebruik maken van de speciale aanbieding van: €395,00 én ontvang je een persoonlijk ‘verwen tasje”  ter waarde van €25,00!  

 

We leven in een tijd waarin we van alles moeten. Van onszelf en van anderen. Je moet goed presteren op je werk, je gezin vraagt aandacht. Je hebt misschien de zorg voor familie. Je zou misschien graag wat vaker naar de sportschool willen, die éne cursus gaan volgen of gewoon wat vaker de tijd hebben om met een boek op de bank te kruipen… Iedereen rent rond en heeft het druk. Er lijkt weinig tijd te zijn voor echte rust en dat geeft spanning en stress. Stressmanagement is in deze tijd geen overbodige luxe meer, maar voor veel mensen gewoon pure noodzaak.

Steeds vaker merk ik in de gesprekken met mijn cliënten in mijn praktijk, dat er behalve ‘iets tussen de oren’ ook iets niet lekker zit in het lijf. En of het er nu mee te maken heeft met dat ik (voor mij) zelf meer focus heb voor de balans tussen hoofd en lijf, of dat het een trend is… Ik weet het nog niet precies. Dit is wat ik zie: moeders met klachten rond drukte in werk en zorgtaken, vaders die moeite hebben met de omgangsregelingen en worstelen met verwachtingen van leidinggevenden en zich uitgeput voelen, jongeren met onbegrepen psychische klachten, langdurige rouw, opvoedingsproblemen, een laag zelfbeeld of het gewoon allemaal even niet meer weten …. Vrijwel altijd hebben mijn cliënten ook last van opstandige darmen, hoofdpijnen, spierkrampen, een te laag vitamine d gehalte, lage rug pijnen,  vermoeidheid, enzovoort. Ik adviseer dan altijd een bloedonderzoek of algehele check-up bij de huisarts te doen.

Dus, richt ik mij naast de zorg voor het herstel in het hoofd, ook op een gelijke oplopende tred in het lijf. Met positief effect. Door samen naar beide gebieden te kijken, te analyseren waar mogelijke tekorten (in de voeding en ‘zelfzorg’) zitten,  worden zowel hoofd als lijf gevoed met nieuwe, verse, gezonde en herstellende input. En aangezien ons voedsel niet meer is wat het ooit geweest is of zou moeten zijn, kom je al snel bij supplementen terecht. De juiste balans vinden, gericht op het persoonlijk niveau en behoefte. Dit heeft een enorm positief effect. Want als je lijf goed functioneerd, heeft dat direct een groot effect op ‘wat er tussen de oren’ speelt.

Mijn cliënten zijn er blij mee: In 9 dagen een boost voor je lichaam en hoofd. En dat alleen door kritisch naar je voedselpatroon te kijken en serieus te werken aan je psychische hulpvragen. Het kan door je lichaam te helpen met het datgene te geven waar het lijf zijn voordeel mee doet: het stimuleren van het zelf herstellend vermogen. Dat hoeven niet altijd zware medicatie’s te zijn (als dit tenminste niet geconstateerd is door een arts).  Het gaat er om, een balans te vinden voor jóúw lichaam en geest.

Mijn cliënten blij én ik blij: want wat is waardevoller en geeft nou meer voldoening dan iemand opgelucht en met meer energie mijn praktijk uit te zien lopen…!

Meer informatie en aanmelden: info@moonconsultancy.nl

Geplaatst in Actueel, balans, burnout, detox, Dordrecht, lichaam, Moon Consultancy, stress, Tips!, training, voeding | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Online relatietherapie

16113253_1593422914007096_4965549818927416410_o

Belangrijke mededeling m.b.t. het coronavirus

Gezien het beleid van de overheid om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zet ik zoveel mogelijk behandelingen voort via digitale consulten of telefonisch.

Had je al een afspraak staan, dan benader ik je om hierover even te overleggen. Op deze wijze wil ik mijn zorg voor jou / jullie graag voortzetten.

Nieuwe aanmeldingen neem ik nog steeds in behandeling.

 • Heb je behoefte aan een “Spoed-APK-tje”? Volgens afspraak 3 of 6 maal een kort digitaal consult van een half uur. Neem contact op via de mail: info@moonconsultancy.  Geen wachtlijst, speciale tarieven.
 • Klik hier voor meer informatie

Ik wens je veel sterkte in de komende periode!

 

Om in goed contact te blijven met jezelf en je partner, is het van essentieel belang om goed te blijven communiceren. Maar dit kan een uitdaging worden wanneer je te maken krijgt met conflicten binnen je relatie of wanneer je het gevoel hebt dat jij en je partner uit elkaar aan het groeien zijn. Een breuk of een scheiding kan dan als een laatste optie gaan voelen. Onze online relatietherapie kan je in al deze gevallen helpen door middel van online relatietherapie. Tijdens deze sessies gaat de relatietherapeut samen met jou/jullie op zoek naar de achterliggende oorzaken van de huidige situatie. Het is veelal geweldig inzichtgevend voor mensen om op deze wijze met een objectief, en professioneel, derde persoon te praten. De sessies van de online relatietherapie vinden plaats in jouw eigen vertrouwde omgeving, zodat je op je gemak kunt praten.

 

De focus van online relatietherapie

De nadruk ligt op ‘de wijze waarop’ om met elkaar in gesprek te gaan. Problemen ontstaan door een niet-effectieve manier van communiceren. Gesprekken lopen vast of eindigen met een onbevredigend gevoel. Tijdens de online relatietherapie krijgt dit in de beginfase vaak veel aandacht. Het programma beoogt jullie effectiever met elkaar te leren communiceren op een manier die past bij een liefdesrelatie. Communicatie in een zakelijk context is anders en hierin niet persoonlijk genoeg. Het programma bevat video’s, uitleg en oefeningen die je samen thuis op de bank kunt doen; gewoon vanuit je eigen, veilige omgeving.

  • Communicatie: Conflicten worden niet uitgesproken of je hebt het gevoel dat sommige onderwerpen niet bespreekbaar zijn. Hierdoor kan jij je onveilig voelen binnen je eigen relatie.
  • Depressie: Jij of je partner kampt met een depressie, waardoor de relatie onder spanning komt te staan.
  • Levenswijze: Door de jaren heen hebben jullie allebei een verschillende levenswijze gekregen, waardoor je het gevoel kan hebben langs elkaar te leven.
  • Seksualiteit: De intimiteit in jullie relatie ontbreekt en je vindt het moeilijk om je behoeftes duidelijk te maken.

Tijdens de online relatietherapie zal de relatietherapeut jullie hindernissen stap-voor-stap bespreken om zo weer meer grip te krijgen op de situatie. Daarna krijg je concrete tips om de situatie te verbeteren, vanuit de aanpak die bij jou/jullie het beste past. 

 

Opbouw van online therapie voor jullie relatie

Het programma van online relatietherapie is opgebouwd om jouw relatie weer sterk te maken en nieuwe inzichten te bieden. De opbouw van het online programma is als volgt:

 • Het programma start door het in kaart brengen van jullie relatie en de overeenkomsten en verschillen in eigenschappen en effect hiervan op jullie wisselwerking.
 • Het potentieel wordt inzichtelijk gemaakt en vertaald naar leerdoelen. Met deze leerdoelen kunnen jullie aan de slag tijdens de online relatietherapie.
 • Vervolgens leer je om met je partner effectiever te communiceren en wordt er uitleg gegeven over verschillende interactiepatronen. Er wordt aandacht besteed aan zowel negatieve als positieve emoties en het uiten hiervan.
 • Daarnaast gaan we dieper in op het tonen van kwetsbaarheid en de wensen en verwachtingen binnen een relatie. De zin van (gezond) ruzie maken en van samen leuke dingen doen wordt besproken en is er aandacht voor intimiteit en seksualiteit.
 • In de afsluiting worden de doelen geëvalueerd en wordt gekeken naar de punten waarin jullie je nog in kunnen ontwikkelen.

 

Hoe persoonlijker, hoe meer je elkaar raakt. Hoe meer je elkaar raakt, hoe meer je je verbindt met elkaar.

 

De werkwijze en EFT relatietherapie resultaten:

Tijdens de eerste sessie merk je gauw dat het al meer is dan een intakegesprek. Ik neem je aan de hand mee door het proces en licht de fases die je samen de komende sessies zult doorlopen toe.

Daarnaast is er natuurlijk ruimte om elkaar beter te leren kennen, zodat in de eerste sessie duidelijk is of er een klik is. Vanuit deze eerste sessie wordt verder gebouwd aan jullie relatie en zal jullie situatie eens vanuit een nieuwe benadering onder loep worden genomen en openlijk worden besproken.

De resultaten van EFT relatietherapie zullen tijdens iedere sessie besproken worden. Vaak boek je resultaat zonder dit zelf te beseffen. Relatietherapeut Mirjam Veltman  laat je inzien dat je wel degelijk vooruitgang boekt.

 

Tijdens de EFT-relatietherapie doorlopen we 3 fases:

 • De eerste fase is de de-escalatiefase. Tijdens deze fase worden de negatieve patronen in kaart gebracht die de relatieproblemen in stand houden en we proberen escalaties te voorkomen.
 • De tweede fase is de verbindingsfase. We werken samen aan het doorbreken van de negatieve patronen en verandering van gedrag. Hierdoor ontstaat er ruimte om opnieuw een emotionele verbinding aan te gaan, die veiligheid geeft en de relatie ten goede verandert.
 • De derde fase is de bestendigingsfase. In deze fase worden oplossingen voor oude problemen gevonden, zodat de relatietherapie blijvend effect heeft op de kwaliteit van de relatie. Het lukt steeds beter om niet in oude valkuilen terecht te komen.

 

EFT relatietherapie in Dordrecht bij Moon Consultancy:

Met EFT relatietherapie bij Moon Consultancy kun jij weer de rust in je relatie terug vinden. Klinkt dat heerlijk? Om weer rust en eenheid in je relatie te ervaren in plaats van met name irritaties en wrijving te voelen? Als je in een relatie vooral negatieve gevoelens ervaart, terwijl je diep vanbinnen de relatie heel graag wilt herstellen.

Je moet een relatie zien als een continue verhouding tot een ander. Als dit de verkeerde kant op lijkt te zijn gegaan en de verhouding tot elkaar uit balans is geraakt, kan de juiste begeleiding van een goede relatietherapeut jullie weer op de goede koers verder laten varen. Dit kan bijvoorbeeld via EFT relatietherapie.

 

Het beter communiceren met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom.

 

EFT therapie methode

Waarom is Emotionally Focused Couple Therapy zo succesvol? Bij veel relatietherapieën gaat het vooral om het opstellen van (communicatie)regels en onderhandelingsvaardigheden. Het beter communiceren met je partner is vaak niet de kern van het probleem, maar een symptoom. Bij EFT staat het herstel van vertrouwen, veiligheid en intimiteit centraal. Ieder mens heeft de behoefte aan een veilige verbinding, zeker met je partner.

EFT is uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm. Wetenschappelijk onderzoek naar EFT heeft in algemene zin het volgende aangetoond:

 • EFT werkt beter dan andere vormen van relatietherapie;
 • EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie;
 • EFT-relatietherapie is succesvol bij partners uit alle lagen van de bevolking;
 • De resultaten laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is.

 

Laat de liefde groeien met online relatietherapie

Relatietherapie via internet kan ook een goede toevoeging zijn wanneer er geen problemen spelen, maar je wel graag wilt investeren in je relatie en jezelf. Ik help je in dit geval om oude/disfunctionele patronen bloot te leggen. Bijvoorbeeld waarom je op een bepaalde manier reageert tijdens een ruzie, of momenten wanneer je ‘getriggerd’ wordt door problemen uit je jeugd. Ook kan het voor komen dat je behoefte hebt aan online preventieve relatietherapie om bovenstaande problemen voor te zijn. Samen leggen we dan door middel van relatietherapie via internet de communicatie, de omgang met elkaar en andere belangrijke patronen bloot.

 

Online relatietherapie in je vertrouwde omgeving

Welke obstakels je ook tegenkomt binnen je relatie, bij Moon Consultancy is het mogelijk om hierover te praten in de vorm van online relatietherapie. Je bepaalt helemaal zelf hoe de online relatietherapie plaatsvindt. De meeste mensen kiezen er voor om de gesprekken als stel tezamen te doen. Het kan ook prettig zijn hiernaast individuele gesprekken te hebben met dezelfde online therapeut. In sommige gevallen start één van de partners met de online relatietherapie, omdat bijvoorbeeld de andere partner (nog) niet overtuigd is van het nut ervan. Dit is allemaal mogelijk. Jij bepaalt wat het beste bij jou/jullie past. 

Het grote voordeel van relatietherapie via internet is dat de sessies zich niet beperken tot in Nederland. Ik heb ruime ervaring met het aanbieden van online therapie. Expats, ambassade personeel, geëmigreerde Nederlanders in verre oorden…. Ook voor iedereen die eerst face to face in de praktijk van Moon Consultancy sessie heeft gehad en door werk- of privé omstandigheden niet in staat waren naar de praktijk te komen, hebben ervaren dat voortzetting en continuïteit gewaarborgd kon worden door de online therapie. 

Hierdoor is het geen enkel probleem om aan te sluiten bij jouw tijdzone. Doe dus ook gerust een beroep op mij wanneer je veel in het buitenland bent voor je werk, maar daarnaast wel behoefte hebt om de problematiek in je relatie te bespreken. 

Ook wanneer je wel woonachtig bent in Nederland, kan je bij ons terecht voor online relatietherapie. Bijvoorbeeld wanneer je erg gehecht bent aan je privacy en daarom liever niet een afspraak wilt maken voor een sessie in een reguliere praktijk, slecht ter been bent of gewoon kiest voor het gemak van online relatietherapie vanuit je vertrouwde omgeving. Start nu met online therapie bij Moon Consultancy en neem contact op!

 

Voor wie is de online relatietherapie?

De online therapie is er ook voor stellen die de stap naar relatietherapeut nog net te groot vinden. Door middel van het online-programma kun je zelf aan de slag gaan. Ook is het programma goed voor stellen met lichte relatieproblemen op het communicatieve vlak. Stellen die aanvullend hulp nodig hebben kunnen vaak versneld een relatietherapie traject volgen. Je kunt het programma alleen volgen of samen met je partner.

Relatietherapie is niet alleen investeren in je relatie; het is ook zelfhulp. Daarom is het mogelijk om dit programma ook alleen te volgen, om meer inzichten te krijgen in jezelf.

Start vandaag met online relatietherapie!

Ben jij op zoek naar een manier waarop je je relatie kunt verbeteren vanuit je eigen huis? Wil je snel in beeld hebben wat er speelt en spreken met een gespecialiseerde relatietherapeut? Start dan met de online relatietherapie. Goed voor jullie relatie en goed voor jezelf.

Geplaatst in aanmelding moon consultancy, APK voor je Relatie, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, intensieve relatietherapie, Moon Consultancy, online relatietherapie | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Trauma’s kunnen met één sessie EMDR worden genezen….?

 

IMG_0409

Een snelle en effectieve behandeling lukt nog niet goed bij depressies, burn-outs en fobieën. Maar bij een post-traumatische stress stoornis (PTSS)  is er sprake van een doorbraak. Met de EMDR-therapie worden trauma’s snel en bewezen effectief, zo meldt de Volkskrant in een interview met psycholoog Ad de Jongh.

De afgelopen 10 jaar is aangetoond dat  EMDR (eye movement desensitization and reprocessing)  een van de snelste en effectiefste therapieën tegen PTSS. Tijdens de EMDR sessie moet de patiënt tijdens het ophalen van nare herinneringen snelle handbewegingen van een therapeut volgen met de ogen.  Het wetenschappelijk bewijs van de werking van deze ‘oogbewegingstehrapie’ is ook al aangetoond .

Bij EMDR draait om het belasten van het werkgeheugen. Het werkgeheugen kan maar één ding tegelijk. Wanneer je bij het denken aan de traumatische gebeurtenis ook de snelle handbewegingen van de therapeut moet volgen wordt het werkgeheugen overbelast. Met als gevolg dat de traumatische herinnering vager wordt en daarmee minder emotioneel. Inmiddels is duidelijk dat hoe zwaarder je het werkgeheugen belast, des te sneller je een herinnering kunt afzwakken. Tegenwoordig  laat men patiënten bij het terughalen van hun traumatische herinnering rekenen, spellen, praten en stappen zetten. Dat is EMDR 2.0. Dan ziet men al na vijf minuten positieve resultaten.

Voor de komst van EMDR draaiden het bij therapieën om praten. Er waren wel veertig sessies nodig om enkelvoudige PTSS te behandelen met cognitieve gedragstherapie.  Het ging ook om de band tussen behandelaar en patiënt. EMDR staat daar haaks op. De patiënt hoeft de behandelaar niet eens te kennen,

Nu worden met minder dan tien EMDR-sessies 70 procent van de mensen met PTSS genezen, ook als het om zware gevallen gaat als langdurig seksueel misbruik. En bij nog eens 20 procent nemen de klachten af. Slechts 10 procent reageert niet.

Bron en uitgebreid artikel : volkskrant.nl

Meer informatie, overleg of aanmelden:

 

 

Geplaatst in aanmelding moon consultancy, artikel, EMDR, Moon Consultancy, stress, Therapie, trauma | Tags: , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Gezond voedingspatroon is goed voor de psychische gezondheid

Artic Sea Pure4Ever

Het voedingspatroon hangt samen met het risico op psychische aandoeningen als bijvoorbeeld depressie bij volwassenen. Er zijn ook duidelijke aanwijzingen dat omega 3-vetzuren een positief effect kunnen hebben in de behandeling van depressieve klachten bij volwassenen en ADHD bij kinderen.

Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+, de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit in Heerlen in het onderzoeksrapport ‘Voeding en psychische gezondheid gedurende de levensloop’. Het uitgebreide rapport werd onlangs overhandigd aan opdrachtgever ZonMw.

Wat is precies het effect van voedingspatronen en -supplementen op de psychische gezondheid van de mens? Dat was de centrale vraag die de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw neer had gelegd bij Maastrichtse onderzoekers. Er is in de loop der jaren namelijk al vrij veel onderzoek gedaan op dit gebied, maar de verschillende studies zijn nooit gebundeld. Daardoor is er geen overzicht over hoe voedingspatronen samen kunnen hangen met psychische gezondheid en is het moeilijk er concrete adviezen aan te verbinden. Reden om daar meer duidelijkheid in te scheppen.

Voeding en ADHD
De onderzoekers bundelden systematisch alle beschikbare wetenschappelijke literatuur op het gebied van voeding en psychische gezondheid. Daarbij werd specifiek gekeken naar drie leeftijdscategorieën: prenataal en kinderleeftijd (tot 12 jaar), adolescenten (12-25 jaar) en volwassenen (>25 jaar). In de jongste categorie zijn er met name veel studies gedaan naar de relatie tussen voeding en het risico op ADHD en autismespectrum-stoornissen. Er is sterk bewijs dat omega 3-vetzuur-supplementen een gunstig effect kunnen hebben op het verminderen van ADHD-symptomen. Naar het effect van voeding op depressieve stoornissen bij jonge kinderen is te weinig onderzoek gedaan om harde conclusies te trekken.

Positieve effecten van omega 3-vetzuren op klachten bij depressie en ADHD

Voeding en depressie
Bij volwassenen (>25 jaar) is vooral veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding op depressie. Uit deze studies blijkt een gezond voedingspatroon samen te hangen met een lagere kans op depressieve klachten en depressie. Ook hier zijn positieve effecten waarneembaar van omega-3 vetzuren in het verminderen van klachten bij een depressieve stoornis. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om een verband te leggen tussen voeding en angststoornissen en psychotische stoornissen. Bij adolescenten is überhaupt nog weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en psyche, dat terwijl deze groep relatief vatbaar is voor het ontwikkelen van psychische problemen.

Aanknopingspunten
“Het aanhouden van een gezond voedingspatroon is belangrijk, niet alleen om fysieke klachten te voorkomen, maar ook voor je psychische gezondheid”, zegt dr. Anke Oenema, die het onderzoek leidde. “Onze studie levert ook nieuwe aanknopingspunten. Zo wordt het innemen van omega 3-vetzuren bijvoorbeeld nog niet als standaard behandeladvies beschreven bij depressie. Ook voor kinderen met ADHD kunnen omega 3-supplementen als behandeling worden overwogen op basis van onze bevindingen.” Volgens Oenema is er nog wel een wereld te winnen: “In de adolescentie komen de meeste psychische stoornissen voor en juist daar ontbreekt het aan voldoende onderzoek.”

Bron: mumc.nl 

 

#Voedingssupplementen #Omega3 #Voedingspatroon #Depressie #MoonConsultancy #

Geplaatst in Moon Consultancy | Een reactie plaatsen

Privacy policy: AVG

 

Moon Consultancy hecht veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze Privacy policy willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan met persoonsgegevens.Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. Moon Consultancy houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

 

Dit brengt met zich mee dat wij in ieder geval:

    • Uw persoonsgegevens verwerken in overeenstemming met het doel waarvoor deze zijn verstrekt, deze doelen en type persoonsgegevens zijn beschreven in dit Privacy policy;
    • Verwerking van uw persoonsgegevens beperkt is tot enkel die gegevens welke minimaal nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt;
    • Vragen om uw uitdrukkelijke toestemming als wij deze nodig hebben voor de verwerking van uw persoonsgegevens;
    • Passende technische en organisatorische maatregelen hebben genomen zodat de beveiliging van uw persoonsgegevens gewaarborgd is;
    • Geen persoonsgegevens doorgeven aan andere partijen, tenzij dit nodig is voor uitvoering van de doeleinden waarvoor ze zijn verstrekt;
    • Op de hoogte zijn van uw rechten omtrent uw persoonsgegevens, u hierop willen wijzen en deze respecteren.

Als Moon Consultancy zijn wij verantwoordelijk voor de verwerking van uw persoonsgegevens. Indien u na het doornemen van ons Privacy policy, of in algemenere zin, vragen heeft hierover of contact met ons wenst op te nemen kan dit via de contactgegevens onder aan dit document.Verwerking van persoonsgegevens Persoonsgegevens van klanten of leveranciers worden door Moon Consultancy verwerkt ten behoeve van de volgende doelstelling(en):

    • Administratieve doeleinde;
    • Communicatie over de opdracht en/of uitnodigingen;
    • Het uitvoering geven aan of het uitgeven van een opdracht.

Grondslag voor deze persoonsgegevens is: De overeengekomen opdracht;    Voor de bovenstaande doelstelling(en) kan Moon Consultancy de volgende persoonsgegevens van u vragen:

    • Voornaam;
    • Tussenvoegsel;
    • Achternaam;
    • Telefoonnummer;
    • E-mailadres;
    • Gegevens die verplicht moeten worden geregistreerd en doorgegeven aan zorgverzekeraars.

Uw persoonsgegevens worden door Moon Consultancy opgeslagen ten behoeve van bovengenoemde verwerking(en) voor de periode:

    • Gedurende de looptijd van de overeenkomst en daarna alleen in de financiële administratie voor maximaal 7 jaar.
    • De inhoudelijke dossiervorming wordt voor maximaal 10 jaar bewaard.

Verwerking van persoonsgegevens van de vrijwilligers. Persoonsgegevens van vrijwilligers worden door Moon Consultancy verwerkt ten behoeve van de volgende doelstelling(en):

Uitvoering geven aan de vrijwilligersovereenkomst.

Grondslag voor deze persoonsgegevens is:De vrijwilligersovereenkomst.Voor de bovenstaande doelstelling(en) kan Moon Consultancy de volgende persoonsgegevens van u vragen:

 • Voornaam;
 • Tussenvoegsel;
 • Achternaam;
 • Telefoonnummer;
 • E-mailadres;
 • Uw persoonsgegevens worden door Moon Consultancy opgeslagen ten behoeve van bovengenoemde verwerking(en) voor de periode:
 • Gedurende de periode dat men een contract heeft en daarna alleen in de financiële administratie voor maximaal 7 jaar.
 • Verstrekking aan derden. De gegevens die u aan ons geeft kunnen wij aan derde partijen verstrekken indien dit noodzakelijk is voor uitvoering van de hierboven beschreven doeleinden. Zo maken wij gebruik van een derde partij voor:
 • Het verzorgen van de internetomgeving van het AVG-programma;
 • Het verzorgen van de (financiële) administratie;
 • Het verzorgen van uitnodigingen.
 • Wij geven nooit persoonsgegevens door aan andere partijen waarmee we geen verwerkers-overeenkomst hebben afgesloten. Met deze partijen (verwerkers) maken wij hierin uiteraard de nodige afspraken om de beveiliging van uw persoonsgegevens te waarborgen. Verder zullen wij de door uw verstrekte gegevens niet aan andere partijen verstrekken, tenzij dit wettelijk verplicht en toegestaan is. Een voorbeeld hiervan is dat de politie in het kader van een onderzoek (persoons)gegevens bij ons opvraagt. In een dergelijk geval dienen wij medewerking te verlenen en zijn dan ook verplicht deze gegevens af te geven. Tevens kunnen wij persoonsgegevens delen met derden indien u ons hier schriftelijk toestemming voor geeft binnen de EU.

Wij verstrekken geen persoonsgegevens aan partijen welke gevestigd zijn buiten de EU. 

Minderjarigen

Wij verwerken enkel en alleen persoonsgegevens van minderjarigen (personen jonger dan 16 jaar) indien daarvoor schriftelijke toestemming is gegeven door de ouder, verzorger of wettelijke vertegenwoordiger.

Bewaartermijn

Moon Consultancy bewaart persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk voor het doel waarvoor deze zijn verstrekt dan wel op grond van de wet is vereist.

Beveiliging

Wij hebben passende technische en organisatorische maatregelen genomen om persoonsgegevens van u te beschermen tegen onrechtmatige verwerking, zo hebben we bijvoorbeeld de volgende maatregelen genomen;

 •  Alle personen die namens Moon Consultancy van uw gegevens kennis kunnen nemen, zijn gehouden aan geheimhouding daarvan.
 • We hanteren een gebruikersnaam en wachtwoordbeleid op al onze systemen;
 • We pseudonimiseren en zorgen voor de encryptie van persoonsgegevens als daar aanleiding toe is;
 • Wij maken back-ups van de persoonsgegevens om deze te kunnen herstellen bij fysieke of technische incidenten;
 • We testen en evalueren regelmatig onze maatregelen;
 • De vrijwilligers zijn geïnformeerd over het belang van de bescherming van persoonsgegevens.

Rechten omtrent uw gegevens 

U heeft recht op inzage, rectificatie of verwijdering van de persoonsgegeven welke wij van u ontvangen hebben. Tevens kunt u bezwaar maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens (of een deel hiervan) door ons of door één van onze verwerkers. Ook heeft u het recht om de door u verstrekte gegevens door ons te laten overdragen aan uzelf of in opdracht van u direct aan een andere partij. Wij kunnen u vragen om u te legitimeren voordat wij gehoor kunnen geven aan voornoemde verzoeken.

Mogen wij uw persoonsgegevens verwerken op basis van een door u gegeven toestemming hiertoe, dan heeft u altijd het recht deze toestemming in te trekken.

Klachten

Mocht u een klacht hebben over de verwerking van uw persoonsgegevens dan vragen wij u hierover direct contact met ons op te nemen. Komen wij er samen met u niet uit dan vinden wij dit natuurlijk erg vervelend. U heeft altijd het recht een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, dit is de toezichthoudende autoriteit op het gebied van privacybescherming.Vragen

Als u naar aanleiding van ons Privacy Statement nog vragen of opmerkingen heeft neem dan contact met ons op!

Geplaatst in avg, Moon Consultancy

Wie is er eigenlijk nog een ‘normaal’ mens…? Allemaal aan de pillen!

Geplaatst in communicatie, Dordrecht, EFT, EMDR, Moon Consultancy, Narratieve therapie | Tags: , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Wat is een socratisch gesprek?

180118_socrates-1

Een socratisch gesprek is uitstel van oordelen

In de snelheid van de dagelijkse omgang praten we vaak langs elkaar heen. Soms geeft dat niet, maar wel als we dénken elkaar begrepen te hebben (terwijl het niet zo is) en dan op basis van een onjuist beeld gaan handelen. Het socratisch gesprek leert rust inbouwen en helpt iedereen gebruik te maken van zijn eigen wijsheid die onder de oppervlakte sluimert.

 

Wat is een socratisch gesprek?

Een socratisch gesprek is een gemeenschappelijk denkgesprek waarin we onderzoeken wat we denken en waarom. Deelnemers leren goed te luisteren en eerst te vragen naar feiten in plaats van beweringen. Het socratisch gesprek is erop gericht de praktijk van samen werken en leven te verbeteren. Het is geen discussie waarin wij onze mening verdedigen, maar een gezamenlijk onderzoek waarin we met elkaar op zoek zijn naar ‘wat het geval is’ en onze woorden en ideeën scherpen aan die van anderen. Daardoor scheppen we tevens de mogelijkheid om een gemeenschappelijke visie te creëren.

Cruciaal daarin is de vaardigheid om eigen ideeën en oordelen uit te stellen en je open te stellen voor de denkkaders en de betekenissen van anderen. Hoe paradoxaal het ook klinkt: ‘je zult goed moeten kunnen luisteren om zelf goed te kunnen spreken.’

Gespreksregels die helpen dit te realiseren zijn bijvoorbeeld: géén aannames te hebben en het eigen oordeel uit te stellen, zélf te denken en je niet te baseren op wat je hebt gehoord/gelezen of op wat anderen denken, en oprecht nieuwsgierig te zijn naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft.

De huidige verwarring in gesprekken is van alle tijden. De filosoof Socrates constateerde 400 jaar voor Christus al dat er een discrepantie was tussen wat mensen zeiden en wat ze werkelijk dachten. Hij zette mensen aan tot zich uitspreken en voor zichzelf denken op basis van feiten; tot afstand nemen van heersende meningen, van al te emotionele reacties en van vastgeroeste denkpatronen.
 De socratische gespreksmethodiek zoals wij die vandaag toepassen lijkt niet precies op de methode die Socrates toepaste, maar heeft wel hetzelfde vertrekpunt en hetzelfde doel: dat mensen elkaar écht verstaan en gezamenlijk op zoek gaan naar fundamentele principes achter hun handelen.

Vorm een gefundeerd oordeel

Uiteindelijk gaat het in een socratisch gesprek om oordeelsvorming, met de nadruk op ‘uiteindelijk’ (en niet meteen). Als we een gesprek voeren wisselen we vaak meningen uit, maar niet in een socratisch gesprek. Een mening is vrijwel altijd al een oordeel. Wat je vind is meestal gekleurd door de denkbeelden die je klakkeloos hebt overgenomen van autoriteiten, van familie, vrienden, je werkgever of andere referentiegroepen. Maar is dit wat je zelf denkt? ‘Nee’, zegt Socrates. Wat jij denkt, jouw wijsheid, kan zich alleen tonen  door reflectie op je eigen dagelijkse praktijk, op hoe je de dingen doet.

Ga altijd naar een concreet voorbeeld

Het socratisch gesprek cirkelt daarom altijd rondom een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk waarbij we ons handelen onderzoeken en daarvan ons oordeel afleiden. De socratische benadering van gesprekken betekent dan ook dat iemand die een uitspraak doet, bijvoorbeeld: ‘Ik vind het oncollegiaal als een van de teamleden beter wil presteren dan de anderen’, gevraagd wordt een voorbeeld uit zijn of haar eigen praktijk te geven waarmee deze uitspraak geïllustreerd wordt: ‘Kun je een voorbeeldervaring noemen waarin dat bleek?’ Tot het voorbeeld duidelijk is en de betrokkenen zich kunnen verplaatsen in wat er in deze situatie is gebeurd, wordt iedereen gevraagd om zijn oordeel uit te stellen; om bestaande denkbeelden, empathieën en denkpatronen even volledig achter zich te laten en als een onbeschreven blad het gesprek in gaan; alleen vragen te stellen uit pure nieuwsgierigheid. Zo ga je met elkaar onderzoeken hoe het nu werkelijk zit: ‘Is het oncollegiaal om je collega’s te overtroeven of niet? Of alleen soms? Of gaat het hier misschien om iets anders dat oncollegiaal is?’

Een gesprek met regels en structuur

De hedendaagse methodiek van het socratisch gesprek is sinds Socrates in de loop van duizenden jaren verder ontwikkeld. In de 18de eeuw door de Duitse filosoof Kant (1724-1804) en begin 20ste eeuw door de Duitse pedagoog, filosoof en politicus Leonard Nelson (1882-1927), geholpen door Gustav Heckmann. Kant heeft de filosofische methode beschreven die in een socratisch gesprek wordt gebruikt. Maar het was niet voordat Nelson en Heckmann een gespreksstructuur en gespreksregels ontwikkelden, dat het socratisch gesprek als leidraad voor denkgesprekken in groepsverband kon worden gebruikt. Zij hebben een gespreksvorm ontwikkeld die tot op de dag van vandaag wordt toegepast. De afgelopen twintig jaar is de methode vooral in Nederland verder ontwikkeld door Jos Kessels en Erik Boers die er meerdere boeken over schreven.

De vrije ruimte

Er is ruimte nodig om te onderzoeken wat de denkpatronen zijn en wat de onderliggende waarden. In vrijwel alle gesprekken die wij dagelijks voeren bewegen wij ons echter –al dan niet bewust- binnen de beperkte ruimte van de denkkaders die ingegeven zijn door onze opvoeding, scholing, gezaghebbende meningen, onze ingesleten gewoonten en denkpatronen. In tegenstelling daartoe vindt het socratisch gesprek plaats binnen de vrije ruimte. Met vrije ruimte wordt een gecreëerde ‘gespreksruimte’ bedoeld waarin alle bestaande kaders zo veel mogelijk naar de achtergrond verplaatst worden. Het onderzoek dient derhalve louter met behulp van het eigen denken te gebeuren, zonder dat waar dan ook autoriteit aan ontleend wordt. Voor vrije ruimte is een zekere belangeloosheid vereist, een onbevangenheid en mentale vrijheid die voortkomen uit niet gebonden zijn aan specifieke verplichtingen.

Wat is een goed begin

Kun je jezelf begrijpen?

Waar zijn geen woorden voor?

Kun je een dilemma oplossen?

Waarvoor heb je theorie nodig?

Kun je vertellen wat er gebeurd is?

Waarvoor heb je een definitie nodig?

Wat kun je niet onder woorden brengen?

Wat kun je zeggen zonder woorden?

Kun je nadenken over de toekomst?

Kun je tegen jezelf liegen?

Kun je zeggen wat je doet?

Wanneer hoef je geen antwoord te geven?

Kun je een gedachte onder woorden brengen?

Heb jij een blinde vlek?

Wat is moeilijk te geloven?

Waarom geloof je iets?

Wanneer moet je iets opruimen?

Wat kun je bezitten?

Wanneer weet je iets?

Hoe weet je dat er iets achter zit?

Waarom wil je iets verklaren?

Wanneer heb je iets verklaard?

Welke vraag mag je niet stellen?

Hoe vind je de oorzaak van een probleem?

Kun je zeggen wat je hoort?

Wat maakt dat je iets zegt?

Wie hoef je niet serieus te nemen?

Wanneer is het genoeg?

Is het goed om congruent te zijn?

Wat is een eenvoudige vraag?

Kun je zeggen wat je bedoelt?

Heb je recht op je eigen waarheid?

Wat moet je achter je laten?

Wat hoef je niet te weten?

Wanneer is iets je eigen schuld?

Kun je expres een fout maken?

Kun je beslissen dat je klaar bent?

Wat kun je een ander leren?

Wat zijn de grenzen van tolerantie?

Wanneer moet je ophouden met helpen?

Waar moet je voor staan?

Kun je het verleden veranderen?

Moet je onzin tolereren?

Wanneer moet je wachten?

Kun je de betekenis van een woord veranderen?

Wat voegen woorden toe?

Maakt het uit hoe iets heet?

Wanneer moet je afscheid nemen?

Bestaan er toevallige gebeurtenissen?

Hoever moet samenwerking gaan?

Wat is een onfatsoenlijke vraag?

Wanneer moet je zwijgen?

 

Meer informatie of samen aan de slag? Vul het formulier in en we maken een afspraak!

Geplaatst in aanmelding moon consultancy, APK voor je Relatie, communicatie, Moon Consultancy, psychosociale hulpverlening, Relatie, Tips, training | Tags: , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Hoe houd je je relatie staande en duurzaam?

vlinder2

 

Een relatie duurzaam maken? Begin met acceptatie.

“De meest ingrijpende gebeurtenissen en emoties in ons leven, hebben te maken met relaties” zegt  Professor doctor Esther Kluwer bij de start van haar oratie over Duurzame Relaties onlangs op 6 oktober. Iedereen krijgt met intieme relaties te maken en die hebben nou eenmaal een grote invloed op ons eigen functioneren. De partnerrelatie heeft de grootste impact op ons leven, aangezien deze het meest exclusief is en omdat er tegenwoordig veel eisen worden gesteld aan een partner. Hij of zij moet niet alleen financiële zekerheid bieden, maar ook een sparring partner zijn, beste vriend en gepassioneerd minnaar of minnares.

Vroeger en nu?
Tijdens de seksuele revolutie in de jaren ’70 en ’80 ontworstelden Nederlanders zich aan regels en moraliteit. Duurzaamheid was niet de norm. Mensen voelden zich vrijer in het hebben van meerdere (seksuele) relaties en werden financieel gezien meer zelfstandig. Met name vrouwen zijn tegenwoordig economisch minder afhankelijk van hun partner en de zekerheid van het huwelijk. Ondanks veranderende tijden, blijft er voor Kluwer één ding staan: “De populariteit van liefde en relaties blijft”. In Nederland en landen om ons heen is het huwelijk en samenwonen nog steeds de meest voorkomende leefvorm.

Bijna 60 procent van de Nederlanders boven de 20 jaar woont samen met een partner (CBS, 2016). Echter, het geregistreerde scheidingspercentage in Nederland ligt rond de 40 procent. Een actuele vraag volgens Kluwer is dus: “Hoe houd je je relatie staande en duurzaam?     Er is geen geheim, geen protocol en er zijn geen voorschriften”. Aan de hand van haar onderzoeksresultaten doet ze echter toch een poging deze vraag te beantwoorden: “Een duurzame relatie vraagt dat we zowel autonoom zijn en tegelijk verbonden kunnen blijven met onze partner”.

Waarom een leerstoel Duurzame Relaties?
Volgens professor Kluwer heeft de leerstoel Duurzame Relaties relevantie voor een breed publiek, waaronder wetenschappers, therapeuten en individuen. “Nederlanders denken dat wat er thuis gebeurt privé is, maar het is juist de situatie thuis die zich dikwijls vertaalt in minder goed presteren op de werkvloer”. En daarmee raakt het onderwerp Duurzame Relaties het maatschappelijk domein, omdat dit een directe impact heeft op de werknemers en werkgevers.

Kluwer wil niet met het vingertje wijzen, maar wel graag het taboe op relatieproblemen doorbreken: “Ik hoor te vaak dat scheidende echtelieden die hun communicatieproblemen bij de mediator aanpakken, achteraf verzuchten: Hadden we dit maar eerder geweten, dan hadden we de (v)echtscheiding wellicht kunnen voorkomen”.

De gloednieuwe professor maakt zich sterk voor een grotere alertheid en betrokkenheid op de privé-situatie van werknemers: “Met een vroege signalering van relatieproblemen is al veel gewonnen”.

De dynamiek in partnerrelaties intrigeert Kluwer mateloos. Al toen ze jong was dacht ze veel na over hoe vriendschapsrelaties in elkaar steken. Ondanks haar studie Organisatiepsychologie, verloor Kluwer het bedrijfsleven al gauw uit het oog. Haar interesse in hoe relaties nu écht werken groeide, waardoor ze het belang van duurzame relaties in ging zien. Het aangaan van een verbinding tussen twee mensen vereist een lange termijn investering.

Deze investering meent Kluwer al te zien in de ontwikkeling van een baby. Het kost veel tijd en zorg voordat een baby zich hecht aan een persoon en zich veilig voelt. Hierin verschillen wij van dieren die letterlijk en figuurlijk sneller op eigen benen staan. Deze lange termijn investering is bij volwassenen net zo hard nodig voor het aangaan van een duurzame relatie. Hierbij is de partnerrelatie uiteindelijk toch een van de belangrijkste relaties, maar ook één van de moeilijkste om langdurig goed te houden.

De sleutel:  autonomie in verbondenheid.
Zodra we in verbinding treden met een ander, levert dat heel veel op: plezier, veiligheid, bevestiging, uitdaging en seksuele bevrediging. Maar we verliezen ook vaak een deel van onze individualiteit en autonomie. Kluwer: “Vaak zie je dat mensen òf zichzelf, òf de ander verliezen… De uitdaging  voor partners in een duurzame relatie is, om de eigenheid (je eigen wensen en behoeften) te kunnen bewaren in relatie met de ander en verbonden te blijven, zonder je terug te trekken of juist verstrikt te raken”.

Hierin is professor Kluwer zich bewust dat dit niet makkelijk is om te begrijpen en te doen: “Ik trap in dezelfde valkuilen als ieder ander”. Binnen haar relatie merkt zij hoe makkelijk ze verwijten kan maken richting haar partner. Dan zegt ze “dat hij het anders moet doen”, terwijl ze vanuit haar vak wéét dat het beter is, om woorden te geven aan haar eigen behoefte die daar onder ligt. Een reeks van verwijten, is niet zelden een schreeuw om vervulling van een eigen behoefte.

Kluwer spoort ons aan te oefenen: “Weet van jezelf wat je behoefte is, uit deze, zonder de ander weg te duwen, of toe te geven aan de ander en aan jezelf voorbij te gaan”. Bewustwording en erkenning van je eigen behoeften is hierin dus belangrijk.  Zonder acceptatie van je eigen  behoeften en die van de ander is er geen autonomie in verbondenheid.

Maria Verstoep, Redactieraad


Esther Kluwer (1968) is sinds 2016 bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en Welzijn aan de Radboud Universiteit. Kluwer studeerde sociale en organisatiepsychologie en promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over relatieconflicten bij partners wanneer  zij ouders worden. Sinds 2000 werkt zij als senior docent /onderzoeker (UHD) aan de Universiteit Utrecht. Kluwer onderzoekt de determinanten en gevolgen van duurzame partnerrelaties. De leerstoel is een initiatief van de Stichting Marriage Week, die als doel heeft om de grote waarde van het huwelijk onder de aandacht te brengen en te benadrukken hoe belangrijk het is om daarin te investeren.

01 december, 2017 https://www.eft.nl/relatietherapeuten/nieuwsberichten/een-relatie-duurzaam-maken-begin-met-acceptatie

Geplaatst in APK voor je Relatie, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Moon Consultancy | Tags: , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Workshop Relatie in de Lift

15492252_1091743910923757_5216860210554408850_n

Het is tijd voor actie: een APK voor je relatie!

Samen met je partner, in een groep, preventief werken aan verschillende doelen om je relatie te verbeteren. Hoe kun je je relatie goed onderhouden? Onder begeleiding van een EFT relatietherapeut ga je, samen met je partner, aan de slag om jullie relatie nieuw leven in te blazen. Inspanning, ontspanning en gesprekken wisselen elkaar af. Het is tijd voor actie! Een APK voor je relatie is als onderhoud en aandacht geven aan jezelf én elkaar. Voor nu en de toekomst!

 

Wanneer heb jij voor het laatst onderhoud gepleegd aan je relatie?

Relatie in de Lift is een workshop waarbij je met hulp van een deskundige je relatie een niveau hoger brengt. Welke etage je wilt bereiken en hoe je dit doet is aan jezelf. De relatietherapeut reist een stukje met je mee; de knoppen bedien je zelf.

We helpen je je relatie een niveau hoger te brengen door:

 • van gedachten te wisselen met andere stellen;
 • een analyse te maken van je huidige relatie;
 • samen duidelijke doelen te stellen;
 • je tips en informatie te geven;
 • praktijkgerichte oefeningen;
 • een concreet plan op te stellen.

Dit zorgt ervoor dat je:

 • weer gerichte aandacht krijgt voor jullie relatie;
 • voorkomt dat je uit elkaar groeit;
 • invloed kunt uitoefenen op je liefdesleven en geluk

 

Welke etage wil jij bereiken?

 

relatie-in-de-lift-150x107.png

 • € 225,- per stel
 • Relatie in de Lift
 • Plaats: Dordrecht en de Alblasserwaard
 • Duur: halve dag (3,5 / 4 uur). Ochtend of avond
 • Inclusief werkmateriaal, het boek Houd me vast, van Sue Johnson en een uitgebreide lunch (alleen op de locatie in de Alblasserwaard).
 • Aantal deelnemers: min. 8 – max. 12 stellen
 • Start: afhankelijk van aanmeldingen (planning 1x in maart, 1x in april en 2x in mei)
 • De algemene voorwaarden  zijn van toepassing.

 

Veelgestelde vragen

Wat houdt “workshop in een groep” in?

Je volgt deze workshop in een groep van minimaal 8 en maximaal 12 stellen onder leiding van een relatietherapeut. Alle informatie binnen de groep is vertrouwelijk.

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoed als u aanvullend bent verzekerd. Raadpleeg hiervoor de polis van uw zorgverzekeraar.

Wat zijn de mogelijkheden na de workshop?

Mocht blijken dat jullie meer relatieproblemen ervaren dan jullie hadden verwacht en komen jullie er samen niet uit dan kun je na de workshop verder gaan met relatietherapie. Je kunt dan gericht met z’n tweeën aan jullie relatie werken.

euro-teken-blauw-90x90.png

Geringe investering

In tijd en geld

waardevolle-relatietips-blauw-1-90x90.png

Waardevolle relatietips

Effectief en doelgericht

relatie-in-de-lift-meer-energie-en-rust-blauw-90x90.png

Meer energie en rust

Geeft weer positieve energie

relatie-in-de-lift-een-betere-relatie-blauw-90x90.png

Een betere relatie

Meer begrip voor elkaar

Geplaatst in APK voor je Relatie, Houd me Vast, Moon Consultancy, Relatie, training, workshop | Tags: , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

Een cursus voor milde relatieproblemen

relatiecrisis-300x187

Relatiecursus Met een druk gezin komt je relatie soms onder druk te staan. Therapie is voor veel stellen een brug te ver. Een relatiecursus kan uitkomst bieden. „Opvoeden is al een kunst. En er ook nog zijn voor elkaar, hoe doe je dat?”

Een koude, vroege zondagmorgen in de Amsterdamse Pijp. Bij de Psychologen Groepspraktijk druppelen vier stellen binnen, ze verzamelen zich rond de koffie-automaat. Eind-dertigers en veertigers zijn het, allemaal ouders van jonge kinderen.

Zo meteen begint voor hen de tweede en laatste dag van de relatiecursus ‘Houd me vast’, tien jaar geleden door de Brits-Canadese psycholoog Sue Johnson onder de naam Emotionally Focused Therapy ontwikkeld als laagdrempelig alternatief voor relatietherapie. Bedoeling: stellen voeren aan de hand van oefeningen een zevental thematische gesprekken met elkaar, indien nodig geholpen door een van de trainers.

Er gaan grappen heen en weer over de benaming ‘relatiecursus’. „Dat bekt toch wat lekkerder dan therapie”, zegt een deelnemer. Wendy Don (41): „Ik noem het gewoon therapie, hoor.” Haar man (38, hij wil niet met zijn naam in de krant): „Workshop klinkt wel goed. Of nee, talentenworkshop, haha.”

Wendy Don en haar man (een dochter van 4 en een tweede kind op komst) hebben een zware tijd achter de rug, met ziekte, baanverlies en ivf-pogingen. „Daardoor voelen we ons niet altijd meer met elkaar verbonden”, zegt ze. „We leiden te veel ons eigen leven.”

Haar man wilde eerst niet mee. „Die naam: ‘Houd me vast’… Brrr… En ik dacht ook dat we het zelf wel konden oplossen. Wat me overtuigde: dat deze cursus is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen concept. Het is niet zweverig.”

Je vormt het belangrijkste team met je partner. Eigenlijk gek dat we daar veel minder in investeren

Voor Mathieu van der Maat (46) en Anne-Rink Post (40), met drie kinderen in de basisschoolleeftijd, is dit weekend vooral quality time voor hen samen. Anne-Rink Post: „We hadden ook een weekend naar Antwerpen kunnen gaan, maar hier hadden we meer behoefte aan: verdieping.” Mathieu van der Maat: „Met een druk gezin komt je relatie als vanzelf onder druk te staan.” Anne-Rink Post: „Opvoeden op zich is al een kunst. En er dan ook nog zijn voor elkaar, hoe doe je dat?” In haar werk als hr-manager, zegt ze, is ze altijd bezig teams beter te laten samenwerken. „Daar volgt iedereen voortdurend trainingen en cursussen voor, terwijl je het belangrijkste team met je partner vormt. Eigenlijk gek dat we daar veel minder in investeren.”

Pijnplekken en hechtingsangst

In de workshopruimte, de stoelen in een halve cirkel, krijgen de deelnemers onder leiding van cursusleiders Jaro van der Ende en Barbara Veldt om beurten het woord, om te vertellen hoe ze de vorige dag hebben ervaren. Het ging toen onder meer over ‘pijnplekken’ en ‘hechtingsangst’. Bij sommige stellen zijn allerlei emoties losgekomen, zo blijkt. Van der Ende: „Zo’n cursus is een soort hogedrukpan.” Een deelneemster: „Bij ons werkte het goed. In het gewone leven vindt mijn vriend het moeilijk om bij zijn gevoel stil te staan, maar onder druk lukt dat wel.” Haar partner: „Ook omdat je er hier de tijd voor neemt.”

De Amsterdamse psychologen geven de ‘Houd me vast’-cursus sinds 2017, enkele malen per jaar, speciaal voor ouders met jonge kinderen. Er bestaan meer varianten, bijvoorbeeld voor paren van wie een van de partners chronisch ziek is. Jaro van der Ende: „Wij hebben voor deze doelgroep gekozen omdat die tropenjaren doormaakt: twee van de drie stellen ervaren een significante dip in hun relatie wanneer ze kleine kinderen hebben. Dat is niet zo gek, je krijgt dan te weinig slaap, terwijl je juist in deze periode erg afhankelijk bent van elkaar. Bij deze groep zie je dus ook een duidelijke piek in het aantal echtscheidingen.”

Relatietherapie kan uitkomst bieden, maar voor veel mensen is de drempel te hoog, zegt Henk Jan Conradi, die bij Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet op dit terrein. „We weten niet goed waarom, misschien voelt het als een soort falen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat stellen die in therapie gaan, gemiddeld al zes jaar relatieproblemen hebben. In die tijd kunnen allerlei verkeerde patronen inslijten, zodat de verwijdering groter wordt en de slagingskans van de therapie kleiner.”

Relatiecursussen, zegt hij, zijn bedoeld voor stellen met milde problemen. Daar kleeft dus ook minder dat stigma van falen aan. „Integendeel: door zo’n cursus te volgen, laat je zien dat je je wilt ontwikkelen in je relatie. En dat getuigt – als er kinderen zijn – van goed ouderschap.”

Ook stellen die geen problemen ervaren kunnen deelnemen, als ze op zoek zijn naar meer diepgang in hun relatie

Het volgen van een cursus of training lijkt ook daadwerkelijk tot verbetering van de relatie te leiden. Conradi onderzocht de effectiviteit van de ‘Houd me vast’-cursussen – op verzoek van de stichting Emotionally Focused Therapy Nederland, onder auspiciën waarvan deze worden gegeven. Hij concludeerde dat vooral voor stellen met milde problemen, de resultaten veelbelovend waren. Na afloop scoorden ze hoger op ‘relatietevredenheid’ en ‘partnerhechting’.

Bijna veertig procent van de huwelijken eindigt in een scheiding, jaarlijks zijn daarbij zestigduizend kinderen betrokken – met alle gevolgen van dien voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Cijfers die, zegt Conradi, duidelijk maken hoe belangrijk het is dat laagdrempelige hulp bij relatieproblemen voor iedereen toegankelijk is. „In Noorwegen, Australië en de VS worden relatiecursussen gesubsidieerd door de overheid. In Nederland vergoedt de rijksoverheid sinds een paar jaar geen hulp bij relatieproblemen meer. Heel onverstandig, als je bedenkt hoe belangrijk het voor kinderen is om veilig gehecht op te groeien.”

Lees het hele artikel op NRC 

 

Aanmelden en/of informatie:

Geplaatst in APK voor je Relatie, artikel, echtscheiding, EFT, Emotionally Focused Therapy, Hechting, Houd me Vast, Moon Consultancy, pre-marriage, Relatie therapie | Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Een reactie plaatsen

EFT oefening: Vragen over de cirkel

affection benches black and white boardwalk

Foto door Pixabay op Pexels.com

 

Vragen over de cirkel

Ken je de cirkel van jullie? De dans? Jouw danspassen en die van jouw partner? Weet je wat hij/zij doet zodat jij meer van……..doet? Beschrijf de dans.

Weet je welke rol je speelt in de dans? Beschrijf jouw rol en die van de ander.

Wat zijn de eerste signalen dat jij (en je partner) in de cirkel “dreigen” te gaan?

Wat zijn de triggers/aanleidingen voor jou en de ander om in de cirkel terecht te komen?

Hoe voelt het om in die “pijnlijke” dans te zijn?

Zie je dat jouw partner ook last heeft van de dans? En zo ja, waarvan dan? Zie je dat ook als je in de dans bent?

Als je in de dans zit:

‐  Wat doe je dan, op gedragsniveau?

‐  Wat zijn je meest oppervlakkige gevoelens?

‐  Wat zijn jouw dieperliggende zachtere gevoelens? (die je waarschijnlijk niet deelt met je partner)

‐  Waar ben je bang voor ten opzichte van jouw partner, als je die zachte gevoelens en behoeftes wel zou delen? Dus wat maakt dat je ze niet deelt?

‐  Wat is de behoefte (die heel belangrijk voor je is) die niet vervuld wordt, als je in de dans zit?

Wat van bovenstaande kan je delen en uitwisselen met je partner (niet tijdens de dans misschien, maar erna?)

Zie je dat het een dans is van jullie samen? En dat jullie hem samen maken en er beiden onder lijden? Kan je stoppen met de dans? En jezelf kalmeren? Hoe doe je dat?
Wat moet je opgeven als je stopt met de dans? En wat is er angstig aan om te stoppen?
Stop je lang genoeg met de dans om echt te kalmeren?

Hoe heb je al geprobeerd om te stoppen of eerder te stoppen?
Wat heb jij nodig om goed te stoppen met de dans? Voor jezelf en van de ander?

 

Vragen?

 

Geplaatst in aanmelding moon consultancy, APK voor je Relatie, EFT, intensieve relatietherapie, Moon Consultancy, Relatie therapie | Tags: , , , , , | Een reactie plaatsen