Ademtherapie

IMG_0239

Voor de meeste mensen is ademen iets heel vanzelfsprekends. Toch is ontspannen ademhalen voor sommigen een hele kunst. Emoties en spanningen zijn vaak direct van invloed op het ademhalingsproces en daarmee op de gemoedstoestand. Denk maar aan hyperventilatie of angst- en paniek stoornissen. Chronische ademontregeling kan bovendien leiden tot allerlei lichamelijke klachten.

Bij welke klachten is adem-therapie zinvol?

Spanningsgerelateerde klachten: klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, IBS (spastische darm), slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen.

Psychische problemen: zoals angsten, depressie, paniek en traumaverwerking.

Functionele problemen: bijvoorbeeld houdings- en ademproblemen, rug- en nekklachten, chronische pijn, slechte rompbalans, fibromyalgie, whiplash, stemproblemen.

Problemen met lichamelijke oorzaak die tot spanningen kunnen leiden, zoals astma, hartklachten en andere chronische aandoeningen.

Periodes van spanning, ziektes en ongevallen of gewoon de druk van het dagelijkse leven kunnen invloed hebben op de manier waarop we met onszelf omgaan. Vaak is het zo dat we na een stressvolle periode, waarin we ‘een tandje hebben bijgezet’ om het te kunnen volhouden, op een hoger niveau van spanning blijven functioneren, zonder dat we dat in de gaten hebben. We zijn gewend geraakt aan de onnodig verhoogde spanning. En zijn vergeten hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn en gemakkelijk en vrij te ademen. In eerste instantie hoeft dat niet direct problemen op te leveren. We kunnen dat een hele tijd volhouden.

De moeilijkheid zit in het feit, dat we niet goed meer herstellen. Rust en ontspanning zijn nodig om te herstellen van activiteiten en nieuwe energie op te doen. Als dat onvoldoende gebeurd kunnen er allerlei klachten ontstaan, waarvoor niet direct een aanleiding is te vinden.

In feite is adem- en ontspanningstherapie voor ieder mens zinvol. Preventief werken aan ontspanning vergroot je belastbaarheid, stressbestendigheid en draagkracht. Hierdoor kun je meer aan en wordt de kans op allerlei klachten kleiner.

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke- en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is.

Een meer ontspannen en efficiënte adembeweging toont zich onder meer als een vloeiende, gelijkmatige beweging over de gehele romp.

Je ontdekt of er een verhoogde spanning is, misschien onnodig, en hoe die verminderd kan worden. Het gaat hierbij om bewustwording van de mogelijkheden van bewegen en ademen en te voelen wat er gebeurt in je lichaam.

Een paar klachten:

 • Benauwdheid
 • Druk en/of pijn op de borst
 • Niet goed kunnen doorademen
 • Snelle of diepe ademhaling
 • Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
 • Gevoel van flauwvallen
 • Tintelingen of doof gevoel in handen, voeten of lippen
 • Hartkloppingen
 • Steken op de borst
 • Misselijkheid
 • Onrustig gevoel
 • Angst klachten
 • Paniek klachten
 • Stress klachten
 • Burn-out
 • Overspannen- en vermoeidheidsklachten

De behandeling:

Ademtherapie is altijd een ondersteunende interventie. Dat betekend dat  tijdens de therapie die je volgt, deze ademtherapie ‘als extra’ ingezet zal kunnen worden.

Het kan dus zijn dat je je hebt aangemeld voor bijvoorbeeld klachten rond stress of burn-out, relatieproblemen of rouw-en verlies ervaringen. Het kan dan zeer zinvol zijn de ademtherapie als extra hulpmiddel in te zetten om de klachten te helpen verminderen. Tijdens de behandelingen onderzoeken we welk probleem de verhoogde spanning veroorzaakt. Je leert via aandacht,  houding, beweging en ademhaling of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning en hoe deze verminderd kan worden. De oefeningen en instructies kunnen zowel liggend, zittend of staand zijn. Ze zijn in principe voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven.

Iedere behandeling wordt het effect van de oefeningen geëvalueerd. De volgende oefeningen worden hieraan aangepast.

Er zal gebruikt gemaakt worden van een ondersteunende app om zo op een eenvoudige manier ook de oefeningen te kunnen uitvoeren in je eigen omgeving.

 

Voor aanmelden of informatie, mail naar: info@moonconsultancy.nl , telefonisch: 06-51515962 of vul het formulier hieronder in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s