Depressief of somber?

Het is niet altijd makkelijk om zelf te bepalen of je depressief bent. Iedereen is wel eens somber of verdrietig. De oorzaken van een depressie zijn divers. Ze zijn niet alleen psychisch, oorzaken kunnen ook medisch (lichamelijk) zijn. Daarom is het raadzaam je klachten eerst voor te leggen aan je huisarts. Deze kan je helpen beoordelen wat de aard van je klachten zijn.

Kenmerken van een depressie: Kenmerken van een depressie zijn bijna altijd een langdurige periode van een neerslachtig, somber en leeg gevoel. Dat uit zich in:

  • snel dingen vergeten
  • somberheid en piekeren
  • afname of toename van je lichaamsgewicht
  • vaak wakker worden, moeilijk in slaap komen
  • laag zelfbeeld en je schuldig voelen
  • irritatie en frustratie
  • moeilijk kunnen concentreren, weinig focus
  • lusteloos zijn, ‘geen zin hebben’
  • spanningen in je relatie
  • weinig energie, vermoeidheid voelen

Ook al gaat je leven zoals jij dat wilt, toch kan jij je opeens neerslachtig voelen. Somberheid en een depressie kan zich ‘opeens’ openbaren.  Een depressie kan ontstaan na een indringende emotionele ervaring. Het verlies van je baan, onenigheid met collega’s, spanningen in je relatie of een echtscheiding, verlies van een dierbare, gepest worden, ouder worden, financiële problemen of andere ingrijpende gebeurtenissen.

Praten is belangrijk. Depressiviteit kent vele aanleidingen. In alle gevallen is één ding heel belangrijk: er over praten. Praten met een bekende kan er voor zorgen dat je nét niet alles kan of durft uit te spreken. Omdat je die persoon niet wilt kwetsen of laten schrikken bijvoorbeeld. Praten met een therapeut geeft ‘emotionele en objectieve afstand’. Met mij kan je alles bespreken, zonder dat je op je woorden hoeft te letten. In de gespreks therapie halen we de oorzaak naar boven en zetten we samen alles op een rijtje. Bewust worden van de oorzaak is de 1e  stap. Daarna kijken we hoe je op een positief bewuste, helpende en meer zelfstandige manier om kunt gaan met (soms niet zo) alle daagse ervaringen.

Neem vandaag nog contact op. Wil je aan de slag om lekkerder in je vel ta gaan zitten en de oorzaak van je depressie en sombere gevoelens aan te pakken? Pak de telefoon (06-51515962) of mail naar de praktijk van Mirjam Veltman in Dordrecht om een afspraak te maken. Ik sta je graag en vrijblijvend te woord.

 

Een kort filmpje met duidelijke uitleg over wat een depressie is,  vind je hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s