Therapie in beweging: Erop uit met je therapeut!

IMG_0409

Geen statische therapie in een klein behandelkamertje, maar buiten in de open lucht. Deze activerende therapie wordt aangeboden door Moon Consultancy. De reacties op therapie in de buitenlucht zijn enthousiast en er is veel vraag naar. Vooral bij jongere mensen valt deze methode  in de smaak. “Cool, dan zit ik niet met zo’n geitenwollensokkenpersoon en een kopje thee op een kamertje!” 

Natuurlijk is het beeld dat alle psychologen in het geitenwollensokkenhokje te plaatsen zijn, volkomen achterhaald. En als je iemand vertelt dat je regelmatig een bezoek aan de psycholoog brengt, wordt daar in de meeste gevallen echt niet meer raar van opgekeken. Zeker in het geval van “generatie Y” is het hartstikke normaal om in therapie te zijn. Uit een enquête van Metro onder 2000 personen tussen de 18 en 34 jaar blijkt dat 75% erover denkt naar een psycholoog te gaan of het al doet.

Burn-out klachten

Ik zie heel veel mensen tussen de 18 en 34 jaar die een burn-out hebben. Een van de dingen die we bespreken tijdens de sessies is lichaamsbeweging. Hierbij gaat het niet over intensief sporten, maar over langzaam in beweging komen,” aldus.

Van binnen naar buiten

Dat bewegen kun je zelf doen, maar waarom zou je er niet samen met je psycholoog op uit gaan? Een poosje geleden heb ik besloten de therapie ook af en toe eens van binnen naar buiten te verplaatsen.

Ik gebruikt gevalideerde behandeltechnieken. Hiervoor spreek je af in een park, bos of strand: je komt buiten en werkt tegelijkertijd aan je klachten. Wandeltherapie is niet hetzelfde is als coaching: Coaches behandelen echt lichtere vraagstukken.

Het belang van de locatie

De locatie is wel van belang: bij voorkeur een rustige en groene plek. Het is bewezen dat mensen in de stad meer last hebben van psychische klachten door de drukte en het gebrek aan groen. Een korte wandeling in het groen zou al minder stress geven.

Cliënten kunnen dingen meer beleven in de natuur. Soms worden problemen heel erg tastbaar, dan komt bijvoorbeeld een boom of een plek symbool te staan voor een vraagstuk of een klacht. Daarbij krijgen cliënten eerder het idee dat ze er niet alleen voor staan, dat ze samen met hun therapeut het pad bewandelen. 

Win-Win

Burn out klachten, depressieve klachten, angst, relatieproblemen, rouwverwerking. Ik werk met mensen die kampen met allerlei soorten psychische problemen. Zo zijn er  veel jongeren met overbelasting. Dat is een tendens waar we niet omheen kunnen, maar er zijn ook veel jonge mensen met zinsgevingsvragen: zit ik op mijn plek, haal ik wel alles uit mijn potentieel? Als ze niet aan de onderliggende verlangens toekomen, ontstaat daar soms weer somberheid uit.

Maar bijvoorbeeld ook voor jonge ouders die in dat perfecte Instagram plaatje willen passen, maar zich tegelijkertijd afvragen: “wil ik daar echt bij horen?”, geven aan het erg prettig te vinden om in de buitenlucht ‘lastige’ onderwerpen aan te snijden.

 

 

#WandelTherapie #MoonConsultancy #BuitenTherapie #ZinGeving #BurnOut