Burn-out

Stress hoort bij het leven. Het kan de juiste spanning zijn, nodig om bijvoorbeeld alert op (nood)situaties te kunnen reageren. Deze gezonde stress bevordert ook de concentratie die helpt een lastige klus tijdig tot een goed einde te brengen. Na afloop verdwijnt de spanning dan als vanzelf.

Stress kan ook minder effectief zijn. Bijvoorbeeld bij een constant hoge werkdruk of bij privé-spanningen. De spanning verdwijnt niet meer, de rek raakt eruit. Deze stress is niet gezond en kan leiden tot overbelasting en uitputting. Met als mogelijk gevolg: een burn-out.

Wat is burn-out?

Burn-out is een gevoel van helemaal leeg of op zijn, door het aanhoudend overschrijden van grenzen. De batterij is (raakt) leeg en het lukt simpelweg niet meer om deze (snel) op te laden. Door langdurig meer te doen dan je aankunt, raakt het evenwicht tussen draagkracht en draaglast verstoord. Er kunnen zich verschijnselen voordoen van vervreemding ten opzichte van anderen en van minder vertrouwen in je persoonlijke kunnen. Zo eindigt 40% van de burn-out gevallen in arbeidsongeschiktheid.

Hoe is een burn-out te herkennen?

Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem. De ervaring leert echter dat klachten ontstaan door een combinatie van factoren die mensen uit balans brengen.

Burn-out ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting. Hierdoor ontstaat een gevoel van lichamelijke en geestelijke uitputting. “De ziel is eruit”. Omgaan met mensen kost veel energie en assertief zijn en de persoonlijke grenzen bewaken lukt niet meer goed. Je voelt dat de batterij leeg loopt. De houding naar de omgeving wordt (vaak onbewust) een afstandelijke en onpersoonlijke. Werk, relatie, sociale contacten, alles kost veel meer energie dan een poosje geleden. Het zelfbeeld en je zelfvertrouwen lijden hieronder.

Wie lopen het meeste risico?

Burn-out komt veelal voor bij mensen die de lat zeer hoog leggen voor zichzelf. Het gaat vaak om perfectionisten met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze steken heel veel energie in hun werk. Helaas vergeten ze een deel van die energie te reserveren en te investeren in zichzelf. Hier een link om (eenvoudig en algemeen) een test te doen. Zo kan je meer inzicht krijgen in hoe jij er nu voor staat. En hier een kort filmpje over depressie.

Burn-out behandeling

Moon Consultancy biedt een begeleiding op maat voor mensen met burn-outproblematiek. Het is gericht op verwerving van inzicht in het ontstaan van de problemen en op verandering van het functioneren op verschillende niveaus.

Werkgever betaalt?

Persoonlijke coaching gericht op het voorkomen van burn-out of het behandelen van burn-out wordt steeds vaker door de werkgever betaald, zeker wanneer je als werknemer in de ziektewet zit. Dit heeft te maken met de Wet Poortwachter; werkgevers moeten langer dan vroeger loonkosten doorbetalen in geval van ziekte. Zij hebben daarmee een groter (financiëel) belang gekregen in het genezingsproces van de werknemer. Informeer bij Personeelszaken of de Bedrijfsgeneeskundige Dienst naar de mogelijkheden.

Aanmelden

Om te starten met de (preventieve-) behandeling van burn-out, kan je een mail sturen naar de praktijk of bellen naar: 06-51515962.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s